Hopp til innhold

Synet på likekjønnet ekteskap splitter Costa Rica

To kandidater med likt etternavn, men med ulikt syn på likekjønnet ekteskap, går videre til annen runde i presidentvalget i Costa Rica.

Costa Rica

En jente vifter med regnbueflagget under en markering i hovedstaden San Jose for likekjønnet ekteskap i januar. De fremmøtte ba om et tydeligere skille mellom stat og religion i Costa Rica, noe som også ser ut til å bli et sentralt tema i presidentvalgkampen.

Foto: JUAN CARLOS ULATE / Reuters

Presidentkandidat Fabricio Alvorado er evangelisk kristen og sterkt imot likekjønnet ekteskap.

Mannen som nå blir hans motkandidat i annen runde av presidentvalget, Carlos Alvorado, er den eneste av de 13 presidentkandidatene som er for likekjønnet ekteskap.

I første valgrunde søndag fikk Fabricio Alvorado 24,8 prosent av stemmene, mens Carlos Alvorado fikk 21,6 prosent.

Annen runde skal etter planen holdes 1. april.

Carlos Alvarado

Carlos Alvarado er presidentkandidat for partiet Partido Acción Ciudadana, og har vært arbeidsminister i regjeringen til nåværende president Luis Guillermo Solis.

Foto: Arnulfo Franco / AP

Politisk komet

Forretningsmannen og den erfarne politikeren Antonio Alvarez endte med 18,8 prosent av stemmene, og erkjente natt til mandag nederlag.

– Jeg må innrømme at jeg ikke forutså at Fabricio kunne gå fra 3 prosent til 26 prosents oppslutning på tre uker. Det er noe jeg aldri tidligere har opplevd i min lange politiske karriere, sier Alvarez.

Ut mot menneskerettsdomstol

Fabricio Alvorado, som er evangelisk kristen, kan etter alt å dømme takke debatten om likekjønnede ekteskap for seieren i første runde.

Han seilte opp som favoritt etter at han fordømte Den interamerikanske menneskerettighetskommisjonens oppfordring om at Costa Rica bør anerkjenne likekjønnet ekteskap og la homofile få adoptere barn.

Fabricio Alvarado

Fabricio Alvarado er presidentkandidaten til Partido Restauración Nacional (PRN). Her med sin kone Laura Moscoa og datter.

Foto: EZEQUIEL BECERRA / AFP

Alvorado anklager domstolen for å ha krenket landets suverenitet, og har antydet at han vil trekke Costa Rica fra domstolen.

Den interamerikanske menneskerettighetskommisjonen har medlemmer fra hele det amerikanske kontinentet og hovedsete i Costa Ricas hovedstad San José.

Kristent og konservativt

Costa Rica

En kvinne utkledd som en karakter fra TV-serien «The Handmaid's Tale» avlegger stemme i Heredia, med et tydelig spark til debatten om likekjønnet ekteskap som har preget valgkampen.

Foto: SOCIAL MEDIA / Reuters

Costa Rica er et relativt velstående sentralamerikansk land, og befolkningen er overveiende konservativ.

En nylig meningsmåling viser at to av tre velgere er imot likekjønnet ekteskap.

Et flertall av befolkningen er katolikker, mens et økende antall er evangelisk kristne.

Presidentens arvtager

Alvorados motstander i annen runde har vært arbeidsminister i regjeringen til nåværende president Luis Guillermo Solis.

De to presidentkandidatene som nå går videre har samme etternavn, men er ikke i slekt.

Luis Guillermo Solis avløste i 2014 Laura Chinchilla, som vant valget i 2010. Hun var landets første kvinnelige president. Presidenter i Costa Rica kan kun sitte én periode ved makten.

Carlos Alvorado har trolig sanket stemmer fra mange liberale velgere ettersom han gikk åpent ut og støttet likekjønnet ekteskap under valgkampen.

Laura Chinchilla Miranda

Tidligere president i landet, Laura Chinchilla Miranda, ønsker den tidligere colombianske presidenten Andrés Pastrana velkommen til hovedstaden San Jose. greets Pastrana er i landet som valgobservatør for Organisasjonen av amerikanske stater (OAS).

Foto: JORGE RENDON / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt