Skulle være et symbol på Gaddafis «usårbarhet»

Området ved Gaddafis residens i Tripoli som koalisjonsstyrkene bombet natt til i dag, ble bombet av USA også i 1986. Etter det angrepet ble ruinene stående for å vise at Gaddafi er usårbar, og at ingen kan ta ham.

Bombeangrep i Tripoli

Libyske soldater inspiserer bygningen som ble bombet natt til mandag. Bygningen ligger like ved Gaddafis residens i den libyske hovedstaden.

Foto: ZOHRA BENSEMRA / Reuters

Foranledningen for angrepet i 1986 var at Gaddafi ble anklaget av USA for å stå bak et terrorangrep på et diskotek i Berlin.

Den som ikke overlevde da USA bombet Gaddafis residens i Tripoli i 1986, var hans adoptivdatter Hanna. Men Gaddafi selv slapp unna, og ruinene ble stående for å være et symbol på at han overlever alt.

Natt til i dag ble området ved Gaddafis residens bombet igjen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Gaddafis kommando- og kontrollsentral bombet i natt

Se video som viser angrepet på Gaddafis kommando- og kontrollsentral.

Avstengt for «folk flest»

Ifølge de internasjonale styrkene rammet angrepet Gaddafis kommandosentral, mens libyske myndigheter opplyser at det var en administrasjonsbygning som ble truffet.

Bygningen ligger inne på området som omslutter Gaddafis residens, rundt 50 meter fra teltet hvor den libyske lederen pleier å ta imot gjester.

Området er til vanlig avstengt for sivilbefolkningen. Det er sperret av med høye murer og voktes strengt av soldater i vakttårn og militærkjøretøy.

Etter koalisjonens angrep på Libya har man imidlertid sett vanlige libyere som har sluppet inn på det ellers avstengte området. De har fungert som menneskelige skjold rundt Gaddafi.

– Dette var et barbarisk bombeangrep som kunne ha rammet hundrevis av sivile som er samlet i residensen til Muammar al-Gaddafi, rundt 400 meter unna bygningen som ble truffet, sa den libyske talsmannen Moussa Ibrahim tidligere i dag.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Åse Marit Befring kommenterer

Se kommentar om bombingen av det som sies å være Gaddafis kommandosentral.

Busset journalister inn der det vanligvis er fotoforbud

Pressens tilgang til det bombede området står også i grell kontrast til hvordan journalister vanligvis må opptre rundt Gaddafi-palasset.

I dag sørget libyske tjenestemenn selv for at vestlige journalister i Tripoli fikk se den ødelagte bygningen. Pressefolkene ble kjørt til Gaddafis residens i buss.

Da jeg og NRK-fotograf Mohammed Alayoubi var i Libya i fjor sommer, var tonen en helt annen. Vi fikk ikke dokumentert hvordan det så ut der, fordi det var forbudt å fotografere.

En representant for libyske myndigheter fulgte med oss i bilen og passet på hva vi tok bilde av, og hvem vi snakket med.

– Tar dere opp kamera nå, blir dere satt i fengsel, sa han da vi passerte det 36 kvadratkilometer store området der Gaddafi bor.

SISTE NYTT

Siste nytt