Hopp til innhold

Syklonen Ophelia nærmer seg Irland

Irland forbereder seg på at syklonen Ophelia skal treffe land mandag morgen. Skoler holder stengt over hele landet, og flere flyginger er innstilt.

Ophelia på vei mot Irland

Syklonen Ophelia er nå på vei mot irske kystområder. Bildet er tatt søndag utenfor byen Lahinch vest i Irland.

Foto: CLODAGH KILCOYNE / Reuters

Irske meteorologer har sendt ut rødt obs-varsel, det høyeste nivået, i påvente av uværet treffer land sør i Irland. Skoler og universiteter holder stengt mandag, og reisende har blitt advart om at flere flyginger vil bli innstilt.

Orkanen ble nedgradert fra en kategori tre-orkan til en syklon på ferden over Atlanterhavet. Den kan likevel føre til stor skade ettersom de sterkeste vindkastene fortsatt kan nå orkan styrke på 38 meter per sekund. Myndighetene advarer folk om at stormen kan gjøre alvorlig skade på bygninger og skape flom.

Satelittbilde som viser Ophelia på vei mot Europa

Satellittbilde som viser Ophelia på vei mot Europa

Foto: AP

Innen tirsdag vil Ophelia ha beveget seg nordover til Nord-Irland og vestkysten av England. Britiske myndigheter anslår at vinden vil ligge på rundt 36 meter per sekund på det tidspunktet, og advarer mot farlige sjøforhold og mulige skader.

Stormen passerte øygruppen Azorene i Atlanterhavet lørdag som en kategori tre-orkan, og meteorologene meldte da at det var den kraftigste orkanen som noen gang er registrert så langt sør i Atlanterhavet.

Satellittbilde av Ophelia ved Azorene

Satellittbilde av Ophelia ved Azorene

Foto: HANDOUT / AFP

Frykter liv skal gå tapt

Britiske myndigheter har sendt ut ekstremvarsel og frykter tap av menneskeliv når Ophelia treffer kysten av Irland og Storbritannia mandag formiddag. Det er ventet mye nedbør, kraftig vind og store bølger.

Det er første gang på nesten 60 år at en tropisk storm treffer Europa. Ikke siden "Debbie" feide inn over Irland i 1961 med en vind på 180 km/t har man sett noe lignende.

Både Irland og Nord-Irland er vant med kraftige stormer. Men det som er spesielt denne gangen er at stormen er dannet som en tropisk storm, slik de vi ser i Karibia og USA.

Det er vanskelig å si hvor kraftig vindene blir når den kommer inn over land, men det er sannsynlig at hun vil grense til orkan styrke. Også kysten av Skottland og Nord-England vil merke den kraftige vinden og de store bølgene.

Hæren er satt i beredskap

Myndighetene er i full alarmberedskap og det er også opprettet en eget krisetelefonnummer som folk kan ringe dersom de kommer i trøbbel.

– Hæren er satt i beredskap, sier den irske statsministeren Leo Varadkar.

Mange steder vil skolene holde stengt og folk vil bli bedt om å holde seg inne.

Følger med fra Norge

Kristian Gislefoss fra Meteorologisk institutt forteller at de følger med på Ophelia. Det er ventet at restene av uværet vil komme inn over Norge natt til tirsdag.

Kristian Gislefoss

Kristian Gislefoss fra Meteorologisk institutt forteller at restene av Ophelia er ventet inn mot Norge og Vestlandet natt til tirsdag.

– Vi ser nå at vinden avtar noe i styrke, men fortsatt er dette en kraftig storm med stort skadepotensial. I løpet av mandag får vi bedre oversikt over hva vi kan vente oss, forteller Gislefoss.

SISTE NYTT

Siste nytt