Sverige tilbyr hjelp til ødeleggelse av Syrias kjemiske våpen

Sverige tilbyr seg å stille et transportfly til rådighet for frakt av kjemiske stridsmidler ut av Syria.

Carl Bildt

Sveriges utenriksminister Carl Bildt.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP

Regjeringen i Stockholm har sagt seg villig til å stasjonere et slikt fly med tilhørende mannskap på Kypros.

Forsvarsminister Karin Enström og utenriksminister Carl Bildt skrev i en felles pressemelding torsdag at regjeringen samme dag ble enig om å sette fram tilbudet.

Enström sier det er positivt at Sverige kan bistå FN i denne saken.

– I og med dagens beslutning fortsetter vi å støtte FNs og OPCWs viktige arbeide med å sikre avviklingen av de kjemiske våpnene, het det i pressemeldingen.

OPCW, Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, ble tidligere denne måneden tildelt Nobels fredspris.

Flyet som eventuelt skal sendes til Kypros, er av typen Hercules som også det norske Luftforsvaret bruker.

I tilbudet inngår besetning, bakkemannskap og offiserer som skal håndtere den operative bruken av flyet.

Flyet og mannskapene skal stå til FNs og OPCWs rådighet fram til årsskiftet.

Hvordan den tidsplanen passer inn med FNs vedtak om at de syriske våpnene skal ødelegges innen neste sommer er uklart.

Sverige har tidligere bistått FN og OPCW ved at Totalforsvarets forskningsinstitut i Stockholm har analysert prøver av det som skal være syriske kjemiske stridsmidler.

Norge forespurt

Norge er tidligere forespurt om vi kan ta imot og ødelegge opp mot 500 tonn kjemikalier som kan brukes til produksjon av giftgass.

Norske myndigheter arbeider nå med å finne ut om det er mulig for Norge å ta på seg oppgaven.

– Norge vurderer nå om det er mulig å påta seg en rolle i dette. Vi har nedsatt en ekspertgruppe som de nærmeste dagene vil gjennomgå om dette er mulig å gjøre i Norge, sa utenriksminister Børge Brende til NRK søndag.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt