NRK Meny
Normal

Obama støtter Indias ønske om plass i sikkerhetsrådet

USAs president Barack Obama støtter Indias ønske om en permanent plass i FNs sikkerhetsråd.

Obama holder tale i den indiske nasjonalforsamlingen

Obama kom med uttalelsen som vil glede mange indere på den tredje og siste dagen av sitt statsbesøk i landet, i en tale til nasjonalforsamlingen.

Foto: JIM YOUNG / Afp

Obama kom med uttalelsen på den tredje og siste dagen av sitt statsbesøk i India, i en tale til landets nasjonalforsamling.

Uttalelsen vil bli godt mottatt i India, som har jobbet for å få et permanent sete i FNs topporgan i flere år.

Analytikere sier ifølge BBC at dette ikke gir India en slik post med en gang. FNs sikkerhetsråd skal reformeres i årene som kommer, men det er foreløpig uklart hvilke endringer det blir.

På en pressekonferanse i New Delhi tidligere på dagen omtalte Obama India som en verdensmakt.

LES OGSÅ: Obama: – India har blitt en verdensmakt

– To globale ledere

Obama sier under talen i nasjonalforsamlingen at forholdet mellom regjeringene i India og USA kan bli en av de viktigste i dette århundret.

– Som to globale ledere kan USA og India gå sammen om global sikkerhet, spesielt etter som India er medlem av sikkerhetsrådet de neste to årene, sa Obama til stor applaus.

– Et FN som er effektivt, troverdig og legitimt er en del av den rettferdige og bærekraftige internasjonale ordenen USA søker, fortsatte presidenten.

– Det er derfor jeg kan si i dag, at jeg i årene som kommer ser frem til et reformert sikkerhetsråd som har India som et permanent medlem.

Barack Obama og Manmohan Singh

Obama bukket for nasjonalforsamlingen, ved siden av Indias statsminister Manmohan Singh (t.v.), etter at han var ferdig med talen.

Foto: JIM YOUNG / Afp

Pakistan kritisk

Indias nabo og rival Pakistan er kritisk til Obamas uttalelse, og mener den gjør reformprosessen i FN mer komplisert.

– Pakistan håper USA vil innta et standpunkt basert på moral, ikke på hva som passer til situasjonen eller på akutte maktpolitiske behov, sier en talsperson for det pakistanske utenriksdepartementet ifølge BBC.

LES OGSÅ: Obama ber om dialog mellom India og Pakistan

Det er i dag fem permanente medlemmer i FNs sikkerhetsråd: USA, Kina, Frankrike, Storbritannia og Russland. Alle har rett til å legge ned veto mot resolusjoner. Noen land har kritisert sammensetningen av rådet, og mener rådet ikke reflekterer verden slik den er i dette århundret.

LES OGSÅ: Obama minnet indiske terrorofre
LES OGSÅ:
10 grunner for å besøke India

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt