Hopp til innhold

Stopp i asylreturer til Hellas

Utlendingsnemnda (UNE) stopper inntil videre retur
av asylsøkere som har kommet til Norge etter først å ha vært i Hellas.

UNE-direktør Terje Sjeggestad

– Utlendingsnemnda (UNE) har valgt å ta anmodningen fra EMD til følge og har inntil videre besluttet å stoppe slike overføringer til Hellas, opplyser UNE-direktør Terje Sjeggestad.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Årsaken er de vanskelige forholdene for asylsøkere i landet. Flere andre land har tidligere stoppa returen av flyktninger til Hellas.

Stoppe overføringer

Menneskerettighetsdomstolen (EMD) har anmodet Norge om å stanse retur av asylsøkere til Hellas i medhold av Dublin II-forordningen, skriver Utlendingsnemnda i en pressemelding.

– Utlendingsnemnda (UNE) har valgt å ta anmodningen fra EMD til følge og har inntil videre besluttet å stoppe slike overføringer til Hellas, opplyser UNE-direktør Terje Sjeggestad.

Slippe å reise

– Saken er viktig for alle europeiske land som er tilsluttet Dublin II-forordningen. Beslutningen gjelder asylsøkere som fortsatt ikke har reist ut, sier Sjeggestad til NRK.

Menneskerettighetsdomstolen viser til at de nå har en sak til behandling som gjelder en asylsøker Belgia har returnert til Hellas. Det er ikke klart når denne dommen vil foreligge.

– Det er det ingen gitt å si noe om, sier Sjeggestad til NTB.

Tilsvarende saker de siste dagene har ført til at Storbritannia, Nederland og Danmark inntil videre har stanset tvangsreturer av asylsøkere til Hellas etter Dublin II-forordningen.

Norge trosset FN

Norske myndigheter har tidligere fått mye kritikk for at de har sendt asylsøkerer til Hellas. Til tross for advarsler fra FNs høykommisær for flyktninger, Europarådet og alle norske humanitære organisasjoner.

Også greske myndigheter ba Norge om å slutte å sende asylsøkere tilbake til landet fordi de ikke har råd til å ta i mot dem.

– Jeg tror Norge har råd til det. Europeiske land må vise solidaritet seg i mellom, sa direktør i seksjon for sårbare grupper i det greske helsedepartementet Jannis Tassopoulos til NRK i mai.

Norske myndigheter mente imidlertid forholdene er gode nok.

«særdeles uklok» avgjørelse

Fremskrittspartiet kaller avgjørelsen om å stoppe tvangsretur av asylsøkere til Hellas «særdeles uklok» og frykter en eksplosjon i tallet på asylsøkere som kommer til Norge.

– Her bør Justisdepartementet gripe inn og sørge for at vedtaket fra UNE opphører, sier innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen i Fremskrittspartiet.

SISTE NYTT

Siste nytt