Normal

- Tapet av en norsk soldat går veldig inn på meg

Tapet av en norsk soldat i Afghanistan minner statsminister Jens Stoltenberg på at oppdraget i landet er farlig.

Video nsps_upload_2010_1_25_16_39_49_320.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

– Selv om vi hele tiden vet at dette oppdraget kan være farlig, går tapet av en norsk soldat veldig inn på meg, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Han mottok meldingen om at en 22 år gammel norsk soldat ble drept av en veibombe i Ghowrmach-distriktet nordvest i Afghanistan med stor sorg. Likevel mener statsministeren at tapet av ytterligere en norsk soldat ikke vil føre til en ny diskusjon om Norges deltakelse i Afghanistan.

– Norsk politikk ligger fast. Vi gikk inn i Afghanistan sammen med NATO og vi vil gå ut sammen med NATO, sier Stoltenberg.

Også forsvaret sørger over soldaten.

– Dette er veldig trist for oss, og dette går veldig sterkt inn over meg. Det er noe av det verste som kan skje at vi mister en av våre soldater, en dyktig soldat som vi nå sørger over, sier nestkommanderende Trond Grytting ved Fellesoperativt Hovedkvarter til NRK.

Video nsps_upload_2010_1_25_17_12_19_328.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: – Dette går veldig sterkt inn på meg.

Kampene sprer seg

Stoltenberg understreker at han føler et tungt ansvar å lede et land som deltar i militære operasjoner.

– Oppdraget de norske soldatene gjør, er avgjørende for stabiliteten i Afghanistan. Vi har hele tiden visst at dette oppdraget kan være farlig, sier Stoltenberg.
Den drepte soldaten tilhørte infanterienheten fra Telemark bataljon, og angrepet skjedde sør for byen Ghowrmach. Den norske styrken har det siste året stadig opplevd en vanskeligere situasjon i Nord-Afghanistan.

– Vi ser at kampene sprer seg over hele landet. Det er derfor vi velger å beholde infanterienheten lenger enn planlagt, sier Stoltenberg.

I tillegg mener statsministeren at norske helikoptre kan være med å bidra til økt sikkerhet ved at sårede soldater lettere kan fraktes til feltsykehus.

– Aldri gardere oss

– Det er alltid vanskelig å beskytte seg mot veibomber, det er dessverre ikke første gang en norsk soldat blir drept på denne måten, sier Stoltenberg.
Selv om de norske styrkene gjør alt de kan for å sikre seg, er sikkerhetssituasjonen en utfordring.

– Når vi deltar i slike operasjoner i Afghanistan kan vi dessverre aldri gardere oss mot at norske liv går tapt. Men vårt langsiktige mål sammen med det øvrige NATO-personellet om å trene opp afghanerne til å kunne ta vare på sin egen sikkerhet, står fast, sier Stoltenberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt