Stoltenberg: – En brutal påminnelse

Statsminister Jens Stoltenberg sier dødsfallene i Afghanistan er en grusom påminnelse om risikoen ved Norges oppdrag i landet.

Video Jens Stoltenberg i studio

VIDEO: - Det er grusomt og tragisk når fire mennesker mister livet sier Stoltenberg, men han vil ikke endre norsk Afghanistan-politikk.

– Det er grusomt og tragisk når fire mennesker mister livet, sier statsminister Jens Stoltenberg, som ble orientert om hendelsen søndag ettermiddag.

Fire norske soldater ble drept av en veibombe i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan klokken 17.20 afghansk tid søndag.

Les også: - Fire av våre beste soldater

En påminnelse om risikoen

De fire drepte - fire menn - var del av stabiliseringslaget ved basen utenfor Maimana i det nordlige Afghanistan.

De var på oppdrag i Almar sør i Faryab da de ble rammet av bomben i veikanten.

– Vi må huske på at de har familier som har lidd et uerstattelig tap, og det er en brutal påminnelse om den risiko og fare vi opplever ved å ha soldater i de militære operasjonene i Afghanistan, sier Stoltenberg.

Les også: CIA: Lang vei å gå i Afghanistan

Vil ikke endre politikken

Stoltenberg sier hendelsen ikke vil påvirke norsk Afghanistan-politikk.

– Vi har vært forberedt på at vi kan lide tap. Andre land har også lidd tap, og vi har mistet soldater tidligere, selv om dette er det største enkelttapet. Dette vil ikke endre politikken vår, sier han.

– Vi er der fordi FN har bedt oss om å være der, og fordi NATO bestemte at vi sammen går inn som allierte, og vi er der for å hindre at Afghanistan igjen skal bli et oppmarsj-område for internasjonal terror, fortsetter statsministeren.

– Men, legger Stoltenberg til, vi er der ikke en dag lenger enn nødvendig, og det vi gjør er jo å trene og lære opp det afghanske militæret og politiet slik at de kan ta ansvar for egen sikkerhet selv, og slik at NATO-styrkene kan trekke seg ut.

Les også: Dyp sorg over fire drepte i Afghanistan

Tett på forsvaret

Ved 06.40-tiden mandag morgen meldte Forsvaret at alle de pårørende har blitt underrettet.

Stoltenberg forteller at regjeringen holder tett kontakt med forsvaret i arbeidet fremover.

– Forsvaret har en veldig gjennomarbeidet plan for hvordan man håndterer denne typen ulykker, i forhold til de pårørende som har blitt kontaktet gjennom gårsdagen og kvelden, og gjennom å følge opp alle medsoldatene som preges av at fire av deres kamerater har gått bort, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt