- Fire av våre beste soldater

Fire norske menn ble drept av en veibombe i Afghanistan søndag. – Vi har mistet fire av våre beste soldater, sier forsvarssjef Harald Sunde.

Harald Sunde

Forsvarssjef Harald Sunde har sagt at han vil komme tilbake til detaljene rundt hendelsen i Nord-Afghanistan. De pårørende har blitt varslet om tragedien.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

– Det er en dyp sorg vi deler. Våre tanker går til de pårørende og medsoldater, og vi gjør alt for å ta vare på alle, sa forsvarsjefen på en pressekonferanse søndag kveld.

De drepte soldatene var del av stabiliseringslaget ved basen utenfor Maimana i det nordlige Afghanistan.

De var på oppdrag i Almar sør i Faryab da de ble rammet av bomben i veikanten .

Les også: Dyp sorg over fire drepte i Afghanistan

Tilhørte Kystjegerkommandoen

De fire soldatene som ble drept i Afghanistan søndag, tilhørte ifølge VG Nett Kystjegerkommandoen.

De norske soldatene i Faryab-provinsen har som en av sine viktigste oppgaver å fjerne veibomber, et oppdrag de ifølge VG har jobbet med i hele vår.

Det var også Kystjegerkommandoen (KJK) som var i kamper 2. mai i år i Ghowrmach-distriktet i grenseområdene mellom Badghis- og Faryab-provinsen.

Her ble ni norske soldater såret .

Pårørende varslet

Omstendighetene rundt angrepet er ellers ikke kjent. Forsvaret kjenner ikke til at det har vært andre skadde eller omkomne i hendelsen.

– Vi vil komme tilbake til alle detaljer rundt hendelsen, sa Sunde søndag.

Samtlige pårørende til de fire norske soldatene er nå blitt varslet om tragedien.

– Det innebærer at Forsvaret om relativt kort tid også kan gå ut med flere opplysninger, sier oberstløytnant Bent-Ivan Myhre.

Taliban tar i en melding på seg ansvar for angrepet på det som skal ha vært en gruppe norske og afghanske soldater.

Les også: CIA: Lang vei å gå i Afghanistan

Ni drepte

Hoveddelen av den norske styrken i Afghanistan tjenestegjør i Maimana i Faryab-provinsen og i Mazar-i-Sharif i Balkh-provinsen, begge steder nord i landet.

Norge har i dag en styrke på litt over 500 soldater i Afghanistan.

Til sammen er ni norske soldater drept i Afghanistan siden oppdraget startet.

Les også: Kabul: Verste måned for ISAF

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt