NRK Meny
Normal

Høyt spill om matvare-avtalen

FN, USA og Russland advarer Nord-Korea sterkt mot å sende opp en ny langdistanserakett. – Det vil gjøre de avtalte mat-leveringene til Nord-Korea meget vanskelige, sier USA.

Kim Jung-un

Intet tyder foreløpig på at Nord-Koreas relativt ferske leder Kim Jung-un er en enklere avtalepartner enn faren eller bestefaren.

Foto: Afp

– Det blir meget vanskelig for USA å levere matvarebistand til nordkoreanerne hvis de gjennomfører planene om en ny rakettoppskyting, sier en talskvinne for USAs utenriksdepartement.

FN-leder Ban Ki-moon sluttet seg i kveld til de som advarer Nord-Korea mot å utføre en ny rakettoppskyting. Det isolerte regimet i Pyongyang avslørte tidligere i dag planene om å sende opp en satellitt ved hjelp av en langdistanserakett i april.

Sivil oppskyting forbudt

Også russerne ble bekymret da myndighetene i Nord-Korea avslørte planene. Russisk UD ber Nord-Korea om å avstå fra å legge nye hindre i veien for sekslands-forhandlingene som skal gjenopptas i nær framtid.

Russland gjentar Japans erklæring om at en oppskyting vil være et brudd på Sikkerhetsrådets bindende resolusjon, uansett om formålet for oppskytingen er sivilt eller militært.

En plakat for å vise "den militante ånden"

Plakaten fra februar i år skal vise 'den militante ånden i den revolusjonære hæren'.

Foto: Reuters

FNs sikkerhetsråd vedtok resolusjon 1874 etter Nord-Koreas andre atomprøvesprengning i 2009. FN forbyr her alle oppskytinger med ballistisk rakett-teknologi.

Fra Moskva ber de også om «maksimal tilbakeholdenhet fra alle parter», og advarer dermed mot aggressive gjengjeldelser fra Nord-Koreas naboland.

USA inngikk 29. desember en avtale med nordkoreanske myndigheter om å sende 240.000 tonn matvarehjelp til Pyongyang mot at Nord-Korea stanser sitt atomprogram og alle rakett-oppskytinger.

I tillegg skulle nordkoreanerne la FNs atominspektører slippe inn for å overvåke avtalen.

Advart om avtalebrudd

– Hvis raketten blir skutt opp, vil det skape økt spenning – og det vil gjøre det meget vanskelig å gjennomføre noen som helst slags avtale om matbistand, sier talskvinne Victoria Nuland i USAs utenriksdepartement.

Hun sier at diplomatene fra USA gjorde det klart for nordkoreanerne før avtalen ble inngått at en rakettoppskyting vil være et avtalebrudd.

– Det gjør at vi må spørre oss om Nord-Korea inngikk avtalen i god tro, sier Nuland, som mener det er vanskelig å fortsette samarbeidet med et regime de ikke kan stole på.

Dagens erklæring fra Nord-Korea blir betegnet som «svært provoserende», sier Nuland.

Satelittoppskytingen skal være en feiring av at landets gamle leder, «store sol» Kim Il-sung, ville fylt hundre år samme dag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt