NRK Meny
Normal

– Situasjonen er fortsatt uavklart og svært alvorlig

Statoil sier de jobber med flere spor og mulige løsninger på gisselsituasjonen, men ønsker ikke å si noe mer konkret av hensyn til gislenes sikkerhet.

Helge Lund

FORTSATT 12 GISLER:– All vår kraft er fortsatt rettet mot å få våre medarbeidere trygt hjem og å gi den støtte og hjelp vi kan til de berørte og pårørende, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– All vår kraft er fortsatt rettet mot å få våre medarbeidere trygt hjem, og å gi den støtte og hjelp vi kan til de berørte og pårørende, sa Statoils konsernsjef Helge Lund.

Han åpnet pressekonferansen med å si at gisselsituasjonen «fortsatt er uavklart og svært alvorlig.»

12 Statoil-ansatte fortsatt gisler

– Rundt omkring sitter kolleger og pårørende og venter på nytt om sine. Jeg er sikker på at alle forstår at vi må være tilbakeholdne med opplysninger for at dette ikke skal gå ut over deres sikkerhet, forteller Lund.

Han sier alle de 17 Statoil-ansatte som er rammet av gisselsituasjonen er erfarne arbeidere med lang fartstid i regionen. Fem av disse er i sikkerhet, mens 12 av dem er fortsatt i en pågående gisselsituasjon. Ni av disse skal være nordmenn.

– Vi jobber ut fra flere spor, men jeg er forhindret fra å fortelle om arbeidet som pågår med mulige løsninger på selve gisseldramaet, og det håper jeg dere forstår, sa Lund.

Han sier han er øverste sikkerhetsansvarlige i Statoil, og mener organisasjonen har fungert bra så langt.

– Det går aldri an å forberede seg 100 prosent på noe som dette, men vi trener jevnlig på slike situasjoner. Også jeg har trent på gisselsituasjoner, svarte Lund på journalistenes spørsmål.

– All vår kraft er fortsatt rettet mot å få våre medarbeidere trygt hjem, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

SE VIDEO: Helge Lund orienterer om gisselsituasjonen i Algerie.

Avbrøt reisen i Asia

Konsernsjefen kom til Statoils hovedkontor på Forus i Stavanger like etter midnatt for å bli oppdatert på siste nytt om sine ansatte som er tatt som gisler i Algerie.

Lund var på reise i Asia da han ble informert om gisselaksjonen. Han reiste rett hjem, og til Stavanger via Oslo.

Det var tidlig natt til onsdag at tungt bevæpnede militante islamister, som trolig tilhører en utbrytergruppe fra Al Qaida i islamsk Maghreb (AQIM, gikk til angrep på Statoil-anlegget i Algerie.

Ni nordmenn og tre andre Statoil-ansatte er ikke gjort rede for. Det skal være i alt 41 gisler. To personer ble lettere skadd, og fire beskrives å være i sikkerhet.

Statoil-anlegget i Amenas, Algerie

Gislene blir holdt fanget inne på Statoils gassanlegg i Amenas i Algerie.

Foto: SCANPIX / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt