Hopp til innhold

– Gislene blir bundet og filmet

De utenlandske gislene blir holdt fanget i en separat bygning, ifølge den franske TV-kanalen BFM. Få siste nytt om den dramatiske gisselaksjonen her.

Arkivbilde av gassanlegget i Amenas, Algerie

Arkivbilde av gassanlegget i Amenas i Algerie.

Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix

Det var tidlig i natt til onsdag at tungt bevæpnede militante islamister, som trolig tilhører en utbrytergruppe fra Al Qaida i islamsk Maghreb (AQIM, gikk til angrep på Statoil-anlegget i Algerie. Ni nordmenn er ikke gjort rede for. Det skal være i alt 41 gisler.

Følg situasjonen her: (trykk F5 for oppdatering av siden)

08.40: Uansett hvor godt forberedt man er, vil det alltid oppleves som et sjokk, sier professor i psykiatri Lars Weiseth om gisselsituasjonen i Algerie. Se intervju med ham her.

08.32: Statoilsjef Helge Lund besøker pårørende i Bergen senere i dag. Les mer.

08.30: NRKs oljemedarbeider besøkte anlegget i Algerie for flere år siden. Da opplevde han at sikkerheten var svært streng. Les mer om det her.

08.15: Telefonlinjene inn til anlegget er kuttet, sier den algeriske journalisten Hadjar Guenanfa, til den franske TV-kanalen BFM. Hun sier også at det ser ut til at det har vært rolig der i natt.

08.00: – Gisselaksjonen i Algerie har flere røtter, mener historiker og spesialist på islam, Knut S. Vikør. Les kronikken hans her.

07.45: Både Lindås og Bergen kommune forbereder seg på å yte krisehjelp til pårørende av nordmennene som er gisler på gassanlegget i Algerie. Les mer her.

07.40: Storbritannias utenriksminister William Hague, har bekreftet at en av de drepte i Algerie er britisk. Det er også flere briter blant gislene.

07.35: – All vår kraft er fortsatt rettet mot å få våre medarbeidere trygt hjem og å gi den støtte og hjelp vi kan til de berørte og pårørende, sier Statoils konsernsjef Helge Lund. Les mer om det her.

07.28: Den franske nyhetskanalen BFM sier gisseltakerne krever at kampene i Mali stanser og at rundt hundre personer dømt for terrorisme, slippes fri.

07.08: Utenriksminister Espen Barth Eide har ikke opplysninger som tilsier at en nordmann er drept i gisselaksjonen i Algerie, slik et algerisk nyhetsbyrået APS har meldt. Les mer her.

06.00: Japan setter gislenes liv høyeste prioritet, opplyser den japanske regjeringen, som har avholdt et strategisk møte i natt. Det er minst tre japanere blant gislene, ifølge nyhetsbyrået AFP. Japanske myndigheter nekter å bekrefte antallet.

04.00: Algeriske styrker har omringet gassanlegget, ifølge BBC. Den algeriske innenriksministeren Daho Ould Kabila sier at terroristene ønsket å forlate landet med gislene, men innenriksdepartementet skal raskt ha nektet å la dette skje. Gisseltakerne skal dermed ikke ha noen åpenbar mulighet til å flykte fra området med gislene, melder nyhetsbyrået Ap.

(Saken fortsetter under videoen)

Statoil opplyser onsdag kveld at ni av deres norske ansatte er involvert i gisselaksjonen i Algerie.

SE VIDEO: Ni norske ansatte er involvert i gisselaksjonen.

02.02: Lederen for det franske cateringfirmaet CIS Catering, som har 150 lokalt ansatte på anlegget, sier de utenlandske gislene blir holdt fanget i en separat bygning.

– De er bundet og blir filmet. Strømmen er kuttet og mobiltelefonene er tomme for batteri, sier Regis Arnoux til den franske TV-kanalen BFM, ifølge Reuters.

01.53: Regjeringen i Japan skal holde et strategisk møte om gisselsituasjonen i Algerie klokken 03.30 norsk tid, melder nyhetsbyrået Jiji News. Japanske myndigheter har ikke bekreftet hvor mange japanere som er blant gislene, men ifølge Jiji skal fem japanske statsborgere som er ansatt ved JGCs være tatt som gisler.

01.40: Gisseltakerne i Algerie sier at angrepet er hevn for Frankrikes militæroperasjon og krever at landet umiddelbart stanser aksjonen i Mali. Frankrikes president François Hollande forsvarer støtten til Malis kamp om islamistene. – Det er ved å være urokkelige og å gripe inn som vi gjør i Mali, at vi tvinger kidnappere og gisseltakere til å gi seg, sa president Hollande onsdag.

(Saken fortsetter under bildet)

Algerie

HOVEDMANN: Gisseltakerne er algeriske statsborgere som opererer under ordre fra Mokhtar Belmokthar, melder Algeries innenriksminister.

Foto: HANDOUT / Reuters

01.09: Konsernsjef i Statoil Helge Lund kom til Statoils hovedkontor i Stavanger like etter midnatt. – Dette er en ekstrem situasjon for oss alle, sier Lund til Stavanger Aftenblad. Lund vil ikke kommentere hva som skjer videre. Statoil-sjefen avholder en pressekonferanse ved Statoils kontor på Forus torsdag morgen klokken 7.30.

In Amenas

Gassanlegget In Amenas ligger vel 1300 kilometer sørøst for hovedstaden Alger og vel 60 kilometer vest for grensen til Libya.

Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix

00.20: I et telefonintervju med France 24 sent onsdag, forteller et gissel at noen av gisseltakerne har på seg bombebelter. Han sier han sitter fanget med personer fra Malaysia, Filippinene, Japan og England. Franske myndigheter har ikke bekreftet at franskmenn er blant gislene.

00.15: Det er angivelig rundt 20 gisseltakere ved gassanlegget, ifølge den algeriske innenriksministeren.

23.39: Den algeriske hæren har omringet gassanlegget, som ligger cirka 1600 kilometer fra kysten. Gisseltakerne skal dermed ikke ha noen åpenbar mulighet til å flykte fra området med gislene, melder nyhetsbyrået Ap.

23.22: – Det er fortsatt en uavklart situasjon. Det er ingen vesentlig utvikling, men vi fortsetter arbeidet med høyt trykk utover natten, sier Frode Andersen i Utenriksdepartementet til NRK.

(Saken fortsetter under videoen)

Statoil og konserndirektør Lars Christian Bacher sier ni norske ansatte er involvert i gisselaksjonen i Algerie onsdag kveld.

SE VIDEO: Statoil uttaler seg om gisselsituasjonen.

Hæren forsøkte å ta seg inn

Islamistgruppen som angrep Statoil-anlegget i Algerie hevder at den har stått imot et forsøk fra den algeriske hæren på å ta seg inn i anlegget.

Det melder det mauritanske nyhetsbyrået ANI. Gruppen hevder å ha 41 gisler, og nyhetsbyrået hevder å sitere en kilde i den Al Qaida-affilierte gruppen som har tatt ansvaret for handlingene.

ANI melder at medlemmer av gruppen hadde utvekslet skudd med de algeriske soldatene, som måtte trekke seg tilbake.

Kilden sa at det var flere titalls gisseltagere, bevæpnet med både lett og tungt skyts.

(Saken fortsetter under videoen)

Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth-Eide oppdaterte pressen på situasjonen etter gisseldramaet i Algerie, og hvilke tiltak som nå blir iverksatt.

SE VIDEO: Pressekonferanse UD om gisseldramaet.

Krever at franske styrker stanser angrep

Den islamistister, som trolig tilhører gruppa Katibat Moulathamine som står bak gisselaksjonen i Algerie, sier at aksjonen er et svar på den militære intervensjonen i Mali. Franskmennene bistår maliske myndigheter med å slå tilbake mot islamistene som har tatt kontroll i nordlige Mali.

– Vi annonserer at vi har utført et vellykket motangrep mot korstoget som blir ledet av franske styrker i Mali, heter det i uttalelsen fra gruppen, ifølge det mauritanske nyhetsbyrået ANI.

Algeries innenriksminister Dahou Ould Kabila sa tidligere onsdag aty det er uaktuelt å forhandle med gisseltakerne.

Krever at 100 islamister løslates

Gruppen sier nå at de blant annet krever at 100 fengslede terrorister i Algerie løslates.

Det sier en anleggsarbeider på stedet til AFP.

– Kidnapperne krever løslatelsen av 100 terrorister fengslet i Algerie, i bytte for gislene, sier mannen som arbeider på Statoil-anlegget hvor gislene ble angrepet og nå blir holdt.

Ifølge kilden krevde islamistene også at de 100 islamistene må bli eskortert til det nordlige Mali.

Tidligere onsdag uttalte Algeries innenriksminister, Dahou Ould Kablia, at Algeriske myndigheter ikke ønsket å forhandle med gisseltakerne.

Uavklart for ni nordmenn

I alt er fem personer kommet seg vekk fra selve gassanlegget, opplyser Lars Christian Bacher, konserndirektør for utvikling og produksjon internasjonalt (UPI) i Statoil, like etter klokken 21 onsdag.

Av disse er det en som er bosatt i Canada og fire nordmenn, forteller Bacher. Bacher sier at det er ni nordmenn ved anlegget som ikke kan gjøres rede for.

– Da har du 12 igjen som du har inne på området og eksponert for terroristene. Av de 12 er det tre lokalt ansatte og ni norske.

Stoltenberg: – Har sendt kriseteam

Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eide holdt onsdag pressekonferanse og sa at regjeringen sender et kriseteam for å bistå den norske ambassaden under gisselkrisen.

– Vi ble informert i dag tidlig og har siden jobbet for å sikre gislene og ivareta de pårørende. Dette arbeidet pågår nå for fullt. Vi har også sendt et utrykningsteam for å bistå ambassaden i Algerie, sa Stoltenberg.

Utenriksminister Espen Barth Eide sa under pressekonferansen at trusselbildet mot Norge ikke er endret som følge av gisselsituasjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt