Spicer avviser løgn om Trumps publikum

Trumps pressetalsmann strakte ut en hånd til journalistene på sin første offisielle pressekonferanse fra Det hvite hus, men fastholdt at han ikke løy om tallene på hvor mange som så innsettelsesseremonien.

Pressetalsmann i det hvite hus, Sean Spicer, syntes dekningen av Trump er for negativ.

MISFORNØYD: Pressetalsmann Sean Spicer sier det er frustrerende å få så mye negativ omtale.

Pressekonferansen ble holdt av Sean Spicer, Trumps talsmann, og han begynte med en vits om helgens kontroverser med mediene om innsettelsesdagen.

– Jeg tenkte jeg ville begynne med å gå gjennom innsettelsen, sa Spicer, før han la til:

– Nei, det har vi dekket godt nok allerede.

Ingen av journalistene lo, og Spicer gikk raskt videre til å presentere flere av Trump-regjeringens første avgjørelser.

Laster Twitter-innhold

Vil ikke lyve

Spicer ble i helgen kritisert for sine uttalelser, blant annet om størrelsen på folkemengden som fulgte innsettelsesseremonien, og for å kjøre en aggressiv linje overfor mediene.

I dag sa han at de vil ha større åpenhet, og vil ta imot spørsmål fra journalister på Skype framover. På spørsmål om han kommer til å snakke sant på de kommende brifingene, sa han at det aldri vil være hans intensjon å lyve.

Samtidig ba han om muligheten til å få rette opp feil når de oppdages.

– Men vi kan noen ganger komme til å være uenige i faktaene.

Fastholder påstand

Han avviste samtidig at han løy da han sa at Trumps innsettelsesseremoni var den mest sette noensinne.

– Hvis du legger sammen tallene på dem som så det på nettet, på TV og var til stede, var det den mest sette, sa han.

På direkte spørsmål avviste han at han har sagt at folkemassen i Washington var den største noensinne, selv om nettstedet Politico har transkribert det han sa slik:

«This was the largest audience to ever witness an inauguration – period – both in person and around the globe.»

En journalist spurte også hvorfor administrasjonen har gjort dette spørsmålet så viktig, og om presidenten ble fornærmet av påstanden av at det ikke var så mange til stede.

Spicer brukte lang tid på å fortelle hvor frusterende det er for hele teamet at de alltid møtes med at «de ikke kan få til det de vil» og «han ikke kan vinne».

– Den første reaksjonen er alltid negativ, og det er demoraliserende, sa Spicer.

Mexico's President Enrique Pena Nieto gestures during the deliver of a message about foreign affairs at Los Pinos presidential residence in Mexico City

Mexicos president Enrique Pena Nieto

Foto: Edgard Garrido / Reuters

Skal bygge muren mot Mexico

Spicer svarte på spørsmål i over en time, og det første handlet om den annonserte muren Trump ønsker å bygge mot Mexico.

– Vi har allerede startet å jobbe med Kongressen. Han gjør alt han kan for å komme i gang med jobben så fort som mulig, sier Spicer, uten å presisere når det vil skje, sa Spicer.

Mexicos president reagerer sterkt på uttalelsene, ifølge AFP:

– Mexico tror ikke på murer, sier Enrique Pena Nieto.

Han har også sagt at de vil følge en ikke-konfrontasjon-linje i handelsforhandlingene med USA, men sier samtidig at de ikke vil være underdanige.

Bryter frihandelsavtale

En av sakene som er blitt kjent i dag, er at presidenten vil trekke USA ut fra TPP, frihandelsavtalen med Stillehavsregionen.

– Vi har diskutert dette lenge. Det vi nå har gjort, er flott for amerikanske arbeidere, sa Trump da han signerte ordren i Det hvite hus.

Dette er det første, store utenrikspolitiske vedtaket fra presidenten, og han følger opp sin varslede proteksjonistiske linje for å sikre amerikanske arbeidsplasser.

​Han har også varslet reforhandling av NAFTA, som er handelsavtalen USA, Mexico og Canada inngikk i 1994.

President Donald Trump Signs Executive Orders

Presidentens første store utenrikspolitiske ordre ble å trekke seg fra TPP.

Foto: Saul Loeb / AFP

Travel uke

Etter en turbulent helg med kvinnemarsj og kritikk, har Trump på Twitter varslet at dette blir en travel uke med fokus på arbeidsplasser og nasjonal sikkerhet.

Han skal i dag møte næringslivsledere og fagforeninger for å snakke om amerikansk industri, samt lederen av Representantenes hus, Paul Ryan.

Laster Twitter-innhold

Ifølge AFP skal Trump også ha varslet at vil fryse antallet føderalt ansatte. Han lover også amerikanske næringslivsledere massive skattekutt og 75 prosent mindre offentlige reguleringer.

Trump innledet også sin første hele arbeidsuke som president med å snakke om terrorbekjempelse med Egypts president Abdel Fattah al-Sisi. Han lovet å opprettholde USAs militære og økonomiske støtte til landet.

SISTE NYTT

Siste nytt