Sør-Korea: Krigsspillene tones ned foran toppmøte

Fredag kommer Nord-Koreas leder til Sør-Korea for første gang siden Koreakrigen. Den faste vårøvelsen med militære styrker fra USA og Sør-Korea er derfor kuttet kraftig ned.

JAPAN-DEFENCE/USA-F35B

Landgangsfartøyet USS Wasp er et av dem som deltar i årets vårøvelse nær Sør-Korea. Det er blant annet utstyrt med supermoderne F35 Stealth fly, som kan ta av og landet vertikalt. Her fra en øvelse utenfor Japan i mars.

Foto: ISSEI KATO / Reuters

I årene like før den kalde krigens slutt deltok rundt 200.000 soldater i det som tradisjonelt er verdens største årlige militærøvelse, Foal Eagle/Key Resolve.

I år startet øvelsen seinere, noe er utsatt og det hele er tonet ned, skriver nyhetsbyrået Ap. Det skal ha skjedd etter ønske fra Sør-Koreas president Moon Jae-in.

Først ble det vist til OL i februar. Nå handler det om noe langt viktigere, nemlig muligheten for varig fred mellom Nord- og Sør-Korea.

FILES-NKorea-SKorea-China-US-politics-diplomacy-COMBO

Både Nord-Koreas leder Kim Jong-un (t.v.) og Sør-Koreas leder Moon Jae-in (t.h.) har et stort ønske om normalisering av forbindelsene. Men begge er avhengig av USAs deltakelse og støtte for å få det til.

Foto: - / AFP

Amerikanske landgangsfartøy

I år er amerikanske atomdrevne hangarskip, ubåter og strategiske bombefly av typen B-1 og B-2 utelatt fra øvelsen.

Men noe er beholdt. Landgangsfartøyet USS Wasp kan både brukes til å sette i land soldater og til supermoderne F-35 Stealth fly. F-35 kan utføre en rekke ulike oppdrag, fra støtte i en landgangsoperasjon til presisjonsbombing av Nord-Koreas politiske ledelse.

Derfor er det også et fly Kim Jong-un misliker sterkt å ha i sitt nærområde. Men i år har Nord-Koreas leder latt være å komme med trusler i forbindelse med øvelsen.

JAPAN-DEFENCE/USA-F35B

Et F-35 fly går inn for vertikal landing på USS Wasp i mars i år.

Foto: ISSEI KATO / Reuters

Beroligende tiltak

Selv om en begrenset vårøvelse går sin gang, er det er flere tegn til at Sør-Korea alene, eller med tilslutning fra USA, nå ønsker å berolige regimet i Pyongyang.

  • En planlagt storstilt landgangsøvelse inspirert av Normandie-invasjonen i 1944 ble avlyst.
  • En direkte telefonlinje til Nord-Koreas leder er installert på skrivebordet til Sør-Koreas president Moon Jae-in i presidentpalasset. Det er ventet at linjen blir testet ut før toppmøtet fredag.
  • De langtrekkende høyttalerne som sender sørkoreansk propaganda over grensen til Nord-Korea ble skrudd av i går. Hensikten er å «redusere militære spenninger mellom nord og sør og skape en atmosfære for fredelige samtaler».

Kim kommer til fots

SKOREA-NKOREA-POLITICS-DIPLOMACY-NUCLEAR-ARMAMENT

Nyheter om Nord-Koreas leder Kim Jong-un er høyt på dagsordenen i Sør-Korea om dagen. Her fra en jernbanestasjon i Seoul 21. april.

Foto: JUNG YEON-JE / AFP

Nord-Koreas leder Kim Jong-un skal etter planen spasere inn i den sørkoreanske delen av grenselandsbyen Panmunjom på fredag. Det er første gang etter Koreakrigen at et møte mellom de to landenes ledere holdes i sør.

Det var i 1953 i Panmunjom våpenhvileavtalen som gjorde slutt på Koreakrigen ble forhandlet fram.

Mat fra begge sider

TOPSHOT-SKOREA-NKOREA-POLITICS-DIPLOMACY

To soldater, to land i grenselandsbyen Panmunjom, som er en del av den demilitariserte sonen. Øverst en nordkoreansk soldat, under en sørkoreansk.

Foto: ED JONES / AFP

Menyen vil bestå av retter fra både sør og nord, og Nord-Korea sender en av sine ledende kokker til arrangementet. Sjømat, kjøtt og ris tilberedt slik de gjør det i Moon Jae-ins hjemby blir sentralt under velkomstmiddagen.

Men det har lekket ut at vertskapet også vil servere sveitsisk røsti. De stekte kakene av revne poteter er til ære for Kim, som gikk på internatskole i Sveits som barn.

Kims løfter

Kim Jong-un har kommet med flere løfter i forkant av møtet.

  • Nord-Korea vil ikke gjennomføre flere tester av interkontinentale raketter eller kjernefysiske sprengladninger. Kim hevder at landet har gjort de testene som er nødvendige for landets atomvåpenprogram.
  • Nord-Korea krever ikke lenger at USA skal trekke sine styrker ut av Sør-Korea. Det var Sør-Koreas president som formidlet nyheten i forrige uke. USA har om lag 28.000 soldater i sør.

Nord-Korea har også tidligere gått med på å «fryse» atomvåpenprogrammet i forbindelse med forhandlinger. Men til nå har det alltid blitt gjenopptatt når forhandlingene har gått i stå.

Fredagens møte er ment å lede opp til et møte mellom USAs president og Nord-Koreas leder i slutten av mai eller begynnelsen av juni.

SKOREA-NKOREA-US-CONFLICT-DIPLOMACY

To nordkoreanske soldater i ferd med å spasere ut av den demilitariserte sonen. "La oss overlate et forenet moderland" står det på portalen ved utgangen.

Foto: ED JONES / AFP

Les også: Kim Jong-un: – Ikke nødvendig med flere atomprøvesprengninger

Les mer: Forskar om USA og Nord-Korea: – Gulrot og pisk-taktikken kan slå begge vegar

SISTE NYTT

Siste nytt