Hopp til innhold

Somalia frykter hevnangrep fra al-Shabaab. Ny leder på plass for de ekstreme islamistene

Somalias regjering har høynet trusselberedskapen i frykt for nye angrep etter drapet på gruppens leder, Ahmed Abdi Godane. Afrikansk union og etteretningssjefer samlet seg for å diskutere hvordan de skal håndtere Al-Shabaab og Boko Haram.

Afrikanske ledere på Africa Union Peace and Security Council-møte

Kenyas president knyttet terrorismen opp til kriminalitet som snikskyting av dyr, narkotikatrafikk og menneskehandel. – De er gjensidig avhengige av hverandre, og det finansierer terroren, sa Uhuru Kenyatta.

Foto: THOMAS MUKOYA / Reuters

Afrikanske ledere og delegater samlet seg på Den afrikanske unionens fred og sikkerhetsrådsmøte om terrorisme i Nairobi tirsdag.

Lederne der foreslo å opprette et eget fond for å bekjempe at islamistiske militante grupper vokser i styrke fra Kenya til Nigeria.

Medlemslandene i African Union (AU) annonserte ideen etter at medlemmene i møtet fikk en ny påminnelse om utfordringene de har med Boko Haram og Al-Shabaab etter at en by nordøst i Nigeria ble angrepet av Boko Haram-opprørere mens møtet pågikk. Mange ble drept under angrepet og minst 5.000 ble drevet på flukt ifølge sikkerhetsstyrkene i landet.

Ahmed Abdi Godane var leiar for Al Shabaab.
Foto: - / Afp

41 etteretningssjefer samlet

Samtidig med AUs terror-toppmøte, samlet 41 etteretningssjefer seg i Mombasa. Til dette møtet var det knyttet enda større forventninger til konkrete tiltak som vil hjelpe situasjonen for dem som bor i områder som rammes av terror.

Etteretningssjefene ble enige om at de ville fremme forslag om å opprette en egen afrikansk styrke som kan settes inn i kampen mot terror ved behov. Forslaget skal vurderes av ledelsen i landene etteretningssjefene representerte.

Møtet til eterettningssjefene i Mombasa ga konkrete operasjonelle tiltak. Toppmøtet i AU resulterte ikke i like konkrete tiltak utover opprettelsen av fondet, men folk noterte seg at presidenten i Kenya knyttet terrorismen opp til kriminalitet som snikskyting av dyr, narkotikatrafikk og menneskehandel.

– De er gjensidig avhengige av hverandre, og det finansierer terroren, sa Uhuru Kenyatta.

Westgate

President Uhuru Kenyatta i Kenya, hvor al Shabaab væpnede menn i september i fjor drepte 67 mennesker i et raid på et kjøpesenter, sier afrikanske land bør stå sammen mot trusselen om Boko Haram og al Shabaab.

Foto: Overvåkningsvideo

Grensen mellom Somalia og Kenya er lang, og bare tre- fire overganger er bemannet mellom landene, så alle kan gå over stort sett hvor man vil, med hva man vil.

– Ingen stat kan takle trusselen alene

President Uhuru Kenyatta i Kenya, hvor væpnede Al-Shabaab-opprørere, i september i fjor, drepte 67 mennesker i et angrep på et kjøpesenter, sier afrikanske land bør stå sammen mot trusselen om Boko Haram og Al-Shabaab.

– Ingen enkelt stat kan takle denne trusselen alene, sa Kenyatta. Det er spesielt bekymringsfullt i Afrika i dag at terrororganisasjoner har vokst både i form av antall og evne, sa han videre, ifølge Reuters.

Kenyatta sa også at afrikanske stater må bruke mer på sikkerhet for å bekjempe de organiserte militante gruppene.

Mange afrikanske land, deriblant Kenya og Nigeria, er sentrale vestlige allierte i den globale kampen mot militante islamister, og deres sikkerhetstjenester mottar betydelig opplæring og støtte fra blant annet USA og Storbritannia.

Saudi-Arabia varslet at de ville bidra med ti millioner amerikanske dollar til AU for å bekjempe militante grupper som ofte har tatt nytte av uovervåkede grenser og politistyrker som ikke har den rette kompetansen over hele kontinentet.

Somalia's President Mohamud ankommer i Nairobi

Somalias president Mohamud takker USA for å ha tatt livet av Ahmed Abdi Godane. Tidligere i uken var presidenten i Nairobi for å delta på African Union Peace and Security Council sitt toppmøte om terrorisme ved Kenyatta International Convention Centre, 2. september 2014.

Foto: NOOR KHAMIS / Reuters

– Planlegger desperate angrep

Somalias president Mohamud Sheikh Mohamud har takket USA for å ha tatt livet av Ahmed Abdi Godane.

Godane ble drept da amerikanske droner og bemannede fly gikk til angrep på en gruppe Al-Shabaab-ledere sør i Somalia tidligere denne uka.

– Sikkerhetsbyråer har fått tak i informasjon som antyder at Al-Shabaab nå planlegger å gjennomføre desperate angrep mot helsesentre, utdanningsinstitusjoner og statlige bygninger, sier Somalias nasjonale sikkerhetsminister Kalif Ahmed Ereg til journalister i Mogadishu lørdag morgen, ifølge NTB.

– Sikkerhetsstyrkene står klare til å stå imot angrepene deres, og vi oppfordrer folket om å hjelpe sikkerhetsstyrkene med å forhindre voldelige angrep, tilføyer Ereq.

37 år gamle Godane sto på USAs liste over verdens åtte mest ettersøkte terrorister.

Folk returnerer til byen Bulomarer

Folk som hadde forlatt byen Bulomarer da den ble styrt av Al-Shabaab, returnerer etter at den afrikanske union (AU) og somaliske regjeringssoldater har gjenerobret byen, 31. august, 2014. Somaliske regjeringsstyrker og AU-soldater har bekjempet Al-Shabab med en militær offensiv kalt 'Indian Ocean' med formål å drive Al-Shabab fra deres skjulesteder i de sørlige delene av Afrikas horn.

Foto: Tobin Jones / Ap

Ny leder for Al-Shabaab utnevnt

Den somaliske opprørsgruppen Al-Shabaab utnevnte lørdag en ny leder, og bekrefter samtidig at det var deres tidligere leder som mandag ble drept i et amerikansk droneangrep.

Gruppens nye leder heter Sheik Abii Ubeyda Ahmad Omar, opplyser en talsperson for opprørsgruppen, melder NTB.

Videre sier talspersonen at deres kamp ikke vil bli påvirket av Godanes død, og truer med enda «større lidelse» for sine motparter.

I 2009 og 2010 kontrollerte Al-Shabaab det meste av det sørlige og sentrale Somalia, samt deler av hovedstaden Mogadishu De ble til slutt tvunget ut av hovedstaden av en styrke satt inn av Den afrikanske union.

Al-Shabaab oppnådde i starten en grad av popularitet ved å bidra til noe mer lov og orden i landet som har vært herjet av kaos siden regjeringen brøt sammen i 1991. Men al-Shabaabs brutale, autoritære styre, og medlemmenes ytterliggående tolkning av islam, kombinert med avvisningen av vestlig nødhjelp under hungersnøden i 2011, gjorde dem upopulære.

– Al-Shabaab er blitt svekket siden de slo seg sammen med Al Qaida. De har mistet støtten hos somaliere som trodde de kjempet for deres framtid, og ikke for en global agenda, sier analytiker Mohamed Sheikh Mohamud til nyhetsbyrået DPA.

SISTE NYTT

Siste nytt