Hopp til innhold

Store demonstrasjoner mot soldat-plyndring i Burkina Faso

Soldater som gjør opprør i Burkina Faso har fortsatt å skyte i lufta og plyndre butikker i dag, mens sinte kjøpmenn satte fyr på regjeringspartiets hovedkontor. – Folk er redde, sier den norske konsulen.

Innbyggere tar bilder av en brennende buss ved et marked i Ouagadougou

Innbyggere tar bilder av en brennende buss ved et marked i Ouagadougou, hovedstaden i Burkina Faso.

Foto: AHMED OUOBA / Afp

– Det som har skjedd de to siste dagene er at i titiden om kvelden har det vært en del skyting fra tre militærkaserner der soldatene ikke har vært særlig fornøyd med forholdene sine, forteller den norske konsulen i Burkina Faso, Kåre Grønli til NRK.

Da soldatene inntok gatene på ny, etter at Burkinas president Blaise Compaoré fredag kveld avsatte regjeringen og utnevnte en ny forsvarssjef, var det i dag store demonstrasjoner i hovedstaden.

– På dagen i går var alt stengt og sentrum av Ouagadougou var ganske tomt og folk her er ganske bekymret. I dag våket folk seg igjen ut i gatene, og rundt 10.000 mennesker samlet seg om demonstrerte mot militæres skyting og plyndring, sier Grønli.

Natt til lørdag kunne det høres skudd i flere deler av hovedstaden Ouagadougou. Ifølge vitner plyndret soldatene dagligvarebutikker og gullsmeder i sentrum av byen og i flere forsteder.

Flere hundre kjøpmenn ved byens største marked hevder de er ofre for plyndringen, og satte lørdag formiddag fyr på regjeringspartiets hovedkvarter i protest.

(Saken fortsetter under bildet)

En buss brenner under en demonstrasjon ved et marked i Ouagadougou, Burkina Faso

En buss brenner etter at kjøpmenn har demonstrert ved et marked i Ouagadougou.

Foto: AHMED OUOBA / Afp

– Vi er ofre

– Vi er ikke glade. Vi er ofre for soldatenes plyndring, sier Hamidou Mariko.

Demonstrantene satte også fyr på dekk og angrep hovedstadens rådhus. Soldater grep inn og fikk spredt forsamlingen ved hjelp av varselskudd.

Soldatopprøret i hovedstaden Ouagadougou startet torsdag. Fra før har ungdommer, dommere og forretningsfolk holdt landsomfattende protester mot president Compaoré med krav om reform.

– Det er ganske stor usikkerhet og folk er ganske utrygge for man spøker ikke med militæret her nede. De siste dagene har rundt seks personer blitt drept, deri blant et lite barn, noe som har skapt stor misnøye og uroligheter blant folk, sier Grønli.

Solheim møtte presidenten

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) befant seg i Burkina Faso fredag, der han møtte både landets utenriksminister og president Compaoré. Temaet for samtalene var situasjonen i Elfenbenskysten, Burkina Fasos naboland. Solheim skulle etter planen reise videre fredag kveld.

Burkina Faso ligger i Vest-Afrika og er en tidligere fransk koloni som fram til 1984 het Øvre Volta, og som har vel 16 millioner innbyggere.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim møtte fredag Burkina Fasos president Blaise Compaoré

Norges miljø- og utviklingsminister Erik Solheim møtte fredag Burkina Fasos president Blaise Compaoré i Ouagadougou.

Foto: Ragnhild Håland Simenstad / UD / Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt