Hopp til innhold

Solberg: – Norske IS-krigere har rett til å komme hjem

MUNCHEN/OSLO (NRK): Nordmenn som har dratt til Syria for å krige for IS, skal få reise tilbake til Norge med barna sine, men må regne med å bli straffeforfulgt, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

Erna Solberg in Munich

Statsminister Erna Solberg (H) under sikkerhetskonferansen i München.

Foto: Andreas Gebert / Reuters

Den territorielle kampen mot IS er helt i sluttfasen. Ifølge Reuters kontrollerer IS nå kun et område som er 700 ganger 700 meter.

Nå bekrefter Solberg overfor NRK at IS-krigere som er norske statsborgere har rett til å komme tilbake til Norge. De vil deretter bli straffeforfulgt.

– Hvis de har et ønske om å komme tilbake, vil vi ta tilbake IS-borgere. Men de vil bli straffeforfulgt og det vil være politi og rettsvesen hjemme som vil gjøre vurderinger i disse sakene, sier Solberg.

Vil ikke aktivt hente dem hjem

Barn av IS-kriger vil ikke bli straffeforfulgt, men forsøkt skjermet og fulgt opp.

– Uansett hva foreldrene dine har gjort, skal du bli behandlet som et barn når du kommer hjem. Så må vi sørge for at foreldrene ikke blir helter som gjør at man selv blir radikalisert.
Men vi må jo ikke anta at barn skal følge i sine foreldres fotspor, sier statsministeren som sier det blir et krevende arbeid å hindre at barna risikerer å bli utstøtt.

– Det blir en test for vårt samfunn å sørge for at foreldrenes handlinger ikke skal ramme barna.

Barn som kommer hjem vil bli DNA-testet før de eventuelt kan få norsk statsborgerskap.

Ifølge PST skal det dreie seg om 30 krigere og 30–40 barn. Norge vil imidlertid ikke aktivt hente dem.

– Sånn som situasjonen er nå, må de klare å oppsøke en norsk utenriksstasjon for å kunne gjøre det. Vi sender ikke noen inn i en vanskelig sikkerhetssituasjon for å hjelpe noen ut, sier Solberg.

Hun sier at norske myndigheter nå forbereder seg på at enkelte kan ønske seg hjem til Norge.

– Vi bygger opp hjemmeapparatet slik at politiet skal følge opp de som kommer tilbake og hjelpeapparatet skal følge opp barna deres.

Frykter at USA trekker seg ut

Gitt den militære og territorielle seieren frykter norske myndigheter at USA skal bruke seieren som årsak til å trekke egne styrker ut av Syria.

Det advarer Solberg mot.

– Utfordringen (hvis USA trekker seg ut, red.anm.) er at de da står uten militær innflytelse, og det er de med slik innflytelse som kommer til å ha størst påvirkning på hvordan Syria skal bli i fremtiden. Trekker USA seg ut, vil Tyrkia, Russland og Iran ha størst innflytelse på Syrias utvikling, sier Solberg til NRK under sikkerhetstoppmøtet i München.

Samtidig gjør nedkjempelsen av IS at gjenværende medlemmer kan bli enda vanskeligere å få kontroll på.

– Man må huske at IS også blander seg med lokalbefolkningen. De har massevis av folk og mennesker som er deres, og som er i stand til å gjøre handlinger.

Pentagon advarer egen president

Det vakte oppsikt da USAs president Donald Trump kunngjorde at han ville trekke USAs styrker ut av Syria. Blant dem som advarer mot en slik løsning, er Pentagon og USAs øverstkommanderende i Midtøsten.

– Selv om dette området er gjenerobret, er det viktig å forstå at kampen mot IS og voldelige ekstremister ikke er over og at vårt oppdrag ikke er endret, sa Votel.

Han anslo at IS fortsatt har mellom 1.000 og 1.500 væpnede krigere sør i Eufrat-dalen nær grensa til Irak, der de har spredt seg og ligger lavt.

Dersom USA trekker sine styrke rut av Syria, kan IS returnere i løpet av seks til tolv måneder, anslo Votel i forrige uke.

SISTE NYTT

Siste nytt