NRK Meny
Normal

Snowden får forlenget oppholdstillatelse i Russland

Den amerikanske varsleren Edward Snowden har fått forlenget oppholdstillatelsen i Russland med tre år, ifølge hans russiske advokat.

Pulitzer Prizes Edward Snowden

FÅR BLI I RUSSLAND: Edward Snowden kan bli i Russland i tre år til, etter å ha fått forlenget oppholdstillatelsen.

Foto: Uncredited / Ap

Snowden hadde tidligere fått innvilget midlertidig asyl i Russland, men i dag ble det altså kjent at oppholdstillatelsen forlenges med tre år. Oppholdstillatelsen innebærer også at Snowden nå får større muligheter til å reise.

– Han kan reise fritt i Russland og han kan dra utenlands. Han kan oppholde seg i utlandet i inntil tre måneder, sier Snowdens russiske advokat Anatoly Kucherena til Russia Today.

Advokaten sier også at Snowden selv vil holde en pressekonferanse så fort det lar seg gjøre.

Avslørte overvåkning

Amerikanske Snowden sto i fjor for verdens hittil største lekkasje av amerikansk etterretning. Via medier som The Guardian, The Washington Post og Wikileaks har han publisert en rekke hemmeligstemplede dokumenter som avslører omfattende amerikansk overvåkning.

Lekkasjene har ført til stor oppmerksomhet om hvordan den amerikanske etterretningstjenesten National Security Agency (NSA) arbeider.

Blant annet vekket det oppsikt da det ifølge dokumenter Snowden lekket, kom frem at amerikanerne i flere år skal ha overvåket den tyske forbundskansleren Angela Merkels telefon.

– Lojalitet til grunnloven

USA har siktet Snowden for spionasje og krever ham utlevert. De har også inndratt passet hans. Snowden har tidligere forklart at han har rettet flere asylsøknader til andre land, før det ble avklart at han kan bli i Russland.

Han har også måttet tåle massiv kritikk for å ha lekket taushetsbelagt informasjon, samtidig som avsløringene har ført til en gjennomgang av den amerikanske etterretningstjenestens arbeidsmetoder.

– Jeg ville ikke forandre samfunnet, men gi samfunnet en mulighet til å velge om det skulle forandre seg selv, har Snowden tidligere sagt til The Washington Post.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt