Smitten stiger i flere europeiske land: – Handler vi ikke nå, kommer det til å bli en fryktelig jul

Koronasmitten stiger flere steder i Europa. I Tyskland advarer smittevernsjefen om en fryktelig jul. Østerrike planlegger å innføre obligatorisk vaksinering. Begge land melder om fulle sykehus.

julemarked wien

SNART STENGT: Julemarkedet i Wien har nylig åpnet. Mandag stenger hele landet ned. Bildet er fra 12. november.

Foto: GEORG HOCHMUTH / AFP

Østerrike blir det første landet i Europa som iverksetter en ny periode med full nedstengning. Nyheten ble kunngjort på en pressekonferanse fredag.

Nedstengningen omfatter både vaksinerte og uvaksinerte. Den vil i første omgang vare i ti dager, men kan bli forlenget i ytterligere ti dager, skriver BBC.

Austrian Chancellor Alexander Schallenberg

Det er ikke nok med munnbind fra mandag i Østerrike. Statsminister Alexander Schallenberg og hans regjering stenger ned hele landet i ti dager.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Vaksinasjonsgraden er blant de laveste i Vest-Europa.

– Pinlig lav, sier statsminister Alexander Schallenberg.

Landet har fra før av hatt en egen ordning med nedstenging for uvaksinerte. Myndighetene planlegger å innføre obligatorisk vaksinering innen 1. februar.

Torsdag ble det for første gang innrapportert over 15.000 smittetilfeller i Østerrike – et land med knapt 9 millioner innbyggere.

Fra helsevesenet kommer det beretninger om svært alvorlige utfordringer. Blant annet fra et overfylt sykehus i den hardt rammede delstaten Oberösterreich.

– Vi må plassere de døde i korridorene, sier en ansatt til nyhetsbyrået APA.

 uvaksinerte demonstrerer i wien

Vaksinasjonsgraden i Østerrike er pinlig lav, sier landets statsminister. Bildet viser en demonstrasjon mot obligatorisk vaksinering i Wien 14. november.

Foto: GEORG HOCHMUTH / AFP

Hun forteller at de ansatte er under enormt psykisk press, som blir verre i takt med at stadig flere dør.

– Ingen på utsiden kan forestille seg hva det innebærer, sier hun.

Forrige uke sto Europa for mer enn halvparten av det ukentlige gjennomsnittet for smittetallene i verden. Om lag halvparten av dødsfallene ble registrert der, skriver Sky News.

Europe er igjen episenter for pandemien, slår Sky News fast.

«Fryktelig jul»

To år etter at pandemien startet, skyter smitten i været også i andre land i Europa, skriver NTB.

– Handler vi ikke nå, kommer det til å bli en fryktelig jul, advarer tysk smittevernsjef.

Lothar Wieler

Leder for det tyske folkehelseinstituttet Lothar Wieler spår en fryktelig jul i Tyskland fordi spredningen er urovekkende høy.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

I Tyskland, som klarte seg ganske bra gjennom den første fasen av pandemien, er spredningen nå urovekkende høy. Situasjonen på sykehusene er dyster, ifølge Lothar Wieler, leder for det tyske folkehelseinstituttet Robert Koch Institute (RKI).

– Vi har aldri vært så urolige som nå, sa han på et nettseminar denne uken. Han beskriver hvordan slagpasienter og andre svært syke mennesker må vente to timer på en intensivplass. Avdelingene er fulle – fortrinnsvis av uvaksinerte covid-pasienter.

– En nødssituasjon

– Landet vårt er nå rammet av en nødssituasjon. Den som ikke innser det, begår en svært stor feil, sa Wieler.

Torsdag noterte tyske smittevernmyndigheter rekordhøye 65.000 smittetilfeller på ett døgn. Dagen i forveien var antallet 52.000. Det kan anslås at rundt 400 av disse vil dø, ifølge Wielers prognose.

vaksine tyskland

Rekordmange smittede og uvaksinerte i Tyskland. Bildet viser en mann i rullestol som lot seg vaksinere utendørs på et mobilt vaksinesenter i byen Duisburg 12. november.

Foto: INA FASSBENDER / AFP

Tar man mørketall med i betraktning, kan det dreie seg om dobbelt eller tre ganger så mange. Det innebærer at Tyskland om noen uker kan få over tusen koronarelaterte dødsfall hver dag.

– Det er for sent å gjøre noe. Disse menneskene er allerede smittet. Det er som om vann har rent ut av en bøtte – man kan ikke helle det tilbake igjen, sier smittevernsjefen til den østerrikske avisen Die Welt Värre.

Et tegn på hvor alvorlig situasjonen har blitt, var da et sykehus i byen Freising i Bayern nylig sendte en covid-pasient til Italia. Sykehuset hadde ikke plass, og det lyktes heller ikke å finne andre behandlingssteder innen landets grenser.

Valgt å ikke ta vaksinen

Til tross for at vaksiner mot covid-19 har vært tilgjengelig i snart ett år, har store deler av befolkningen i mange EU-land valgt å ikke ta sprøytestikket.

Virus Outbreak Germany

Rekordmange er smittet i Tyskland. Bildet viser studenter på en forelesning i Muenster 21. oktober.

Foto: Rolf Vennenbernd / AP

Eksperter beskriver vaksiner som eneste vei ut av krisen.

I mange østeuropeiske land, som Romania og Bulgaria, har situasjonen utviklet seg i negativ retning allerede i flere uker. Det skyldes i stor del at få har latt seg vaksinere.

I Ungarn blir en tredje vaksinedose nå påbudt for helsearbeidere, og befolkningen må igjen gå med munnbind de fleste offentlige steder innendørs.

Uro i Frankrike

Utviklingen i Østerrike har skapt uro i Frankrike, der flere hundre mennesker demonstrerte utenfor den østerrikske ambassaden torsdag, melder Sky News.

President Emmanuel Macron har sagt at det ikke vil bli nedstengning for uvaksinerte personer, og han viser til at koronasertifikatet har fungert for å begrense smitten.

I Frankrike kreves det dokumentasjon på at man er vaksinert eller kunne vise til en negativ koronatest for å kunne gå på restauranter, kafeer, kino, så vel som å reise med langdistansetog.

Bedre i Sør-Europa

I søreuropeiske land, som ble hardest rammet i pandemiens første fase, ser det imidlertid lysere ut.

Italia, som har nesten 60 millioner innbyggere, rapporterte onsdag om drøyt 10.000 nye smittede for første gang siden mai.

Spredningen går altså opp, men smitten holder forholdsvis lavt nivå.

Helsemyndighetene har forklart den gunstige posisjonen med at vaksineandelen er blant de høyeste i EU. Det ga i sin tur mulighet til å innføre koronasertifikat tidligere i år.

Attesten viser om en person er vaksinert, er tidligere smittet eller kan framvise negativ test. Sertifikatet kreves ikke bare for å få tilgang til en rekke arrangementer, men er også benyttet i arbeidslivet.

Strengere innreiseregler etter europaferie

Justisminister Emilie Enger Mehl minner om de alvorlige konsekvensene for dem som ikke følger regler for innreise, men vil ikke be folk droppe ferie i Europa.

– Bør folk dra på ferie i Europa slik smittesituasjonen er nå? spurte NTB på fredagens koronapressekonferanse.

– Vi innfører nå strengere tiltak ved grensen for å få bedre kontroll på hvem som reiser inn og ut, og at folk følger de reglene som kommer til å gjelde for testing, karantene og innreise. Det betyr samtidig at vi kan lette litt på hvilke land man kan reise inn fra, og gå tilbake til de vanlige reglene som gjelder i utlendingsloven, svarte Mehl til NTB.

– Men vi er helt avhengige av at folk tar ansvar for seg selv og de som de reiser sammen med, og følger rådene. De må også være oppmerksomme på at de kan bli kontrollert av politiet. Konsekvensene av å ikke følge råd kan bli bortvisning, eller, for nordmenn, anmeldelse og bøtelegging. Så dette er jo alvorlig, la hun til.

SISTE NYTT

Siste nytt