Hopp til innhold

12.000 tyske soldater settes inn i koronakampen

Smittetallene har økt kraftig i flere land i Europa de siste ukene. I Tyskland har myndighetene mobilisert militæret for å støtte et helsevesen på bristepunktet.

Folk står tett i kø utenfor et mobilt vaksinasjonssenter på Marienplatz i Stuttgart. Det ser ut som en lys vårdag, men jeg tror det er høst - med litt kald, skarp og klar luft. Bildet er tatt bakfra, så man ser kun rygg og bakhoder på folk.

Personer står i kø utenfor en mobil vaksinasjonsbuss i München i Tyskland. Forsvarssjefen i landet har besluttet at 12.000 soldater fra det tyske forsvaret skal bistå de pressede helsetjenestene med koronaarbeidet.

Foto: THOMAS KIENZLE / AFP

Den siste uken har koronasmitten i Europa økt med sju prosent, viser tall fra Verdens helseorganisasjon.

Antall personer som har dødd av viruset har økt med 10 prosent.

I flere land er myndighetene bekymret, og mange innfører nå strengere koronaregler.

I Danmark er det registrert 3223 nye koronatilfeller det siste døgnet. Samtidig er antallet innlagte med korona på sykehus på sitt høyeste siden februar.

I Tyskland har generalløytnant Martin Schelleis mobilisert 12.000 soldater fra det tyske forsvaret til å bistå de overbelastede helsetjenestene, skriver Der Spiegel.

Ny bølge til jul

Soldatene skal være operative innen jul, og skal hjelpe med vaksiner og koronatester på sykehjem og sykehus.

Martin Schelleis, forsvarssjef i Tyskland, sitter foran en usigelig kjedelig gul vegg. Han har på seg uniform og snakker inn i en smal mikrofon festet til et bord. Han har grått kortklipt hår og en litt rufsete grå bart. Han høres kanskje ut som en hyggelig bamse, men er ganske tynn og ser litt dratt ut.

Generalløytnant i det tyske flyvåpenet, Martin Schelleis, har beordret 12.000 soldater fra det tyske forsvaret som skal bistå de overbelastede helsetjenestene i landet.

Foto: Michael Sohn / AP

I Tyskland, hvor omtrent 67 prosent av landets innbyggere er fullvaksinerte, har koronasituasjonen stadig forverret seg siden midten av oktober.

Kriseenheten i det tyske forsvaret har regnet seg frem til at den fjerde bølgen vil treffe Tyskland for fullt rundt jul. Det er ikke ventet at smitten vil roe seg før i februar.

Flere delstater gjeninnfører hjemmekontor. Personer som ønsker å møte på jobb, må vise at de er fullvaksinerte, eller har hatt viruset.

Det samme gjelder i Italia. Der har koronasertifikat-reglene møtt massive protester i flere byer.

I Milano holdt uttalt vaksineskeptiker Robert F. Kennedy Jr. en tale for de mange fremmøtte under lørdagens protest. I etterkant av flere av protestene har det vært store smittehopp i de aktuelle byene, skriver The Guardian.

Robert F. Kennedy Jr. står på en scene foran en stor folkemengde i Milano, Italia. Menneskemassen står bak oppsatte gjerder, bak dem er en enorm triumfbue med statuer av soldater på hester på toppen.

Lørdag møtte tusenvis av italienere opp til en protest mot koronareglementet i landet. Robert F. Kennedy Jr. gjestet protesten.

Foto: Antonio Calanni / AP

Også i Nederland har smitten steget kraftig. Den siste uken har smitten vært rekordhøy, til tross for at 73 prosent av befolkningen er fullvaksinerte.

Landet gikk lørdag inn i en tre uker lang nedstenging, som blant annet innebærer at barer, restauranter og butikker må stenge tidlig. Antallet gjester i hjemmet begrenses til fire.

Uvaksinerte må i karantene i eget hjem

Østerrike er blant landene i Europa der færrest er koronavaksinert. 65 prosent av den østerrikske befolkningen er fullvaksinert.

Forbundskansleren i landet, Alexander Schallenberg, har uttalt at vaksinasjonsraten er «skammelig lav».

Samtidig har landet det høyeste smittetrykket. Det har ført til at myndighetene har innført egne karantenebestemmelser for uvaksinerte personer i to delstater i landet.

I Salzburg og Oberösterreich må alle som ikke har tatt vaksinen i karantene i eget hjem fra og med mandag.

Nødvendige turer til matbutikker eller besøk hos legen er blant få godkjente grunner til å forlate eget hjem, skriver The Guardian.

Det er også varslet at bestemmelsene kan utvides til flere steder i landet, om smittetrykket ikke bedres.