Skipsmannskap utsatt for stråling

Mannskap på det amerikanske hangarskipet «Ronald Reagan» som befinner seg utenfor Japan er blitt utsatt for radioaktiv stråling, men ikke i faretruende grad, sier regjeringskilder.

Hangarskipet "Ronald Reagan"

Det amerikanske hangarskipet «Ronald Reagan» deltar i hjelpearbeidet etter jordskjelvet og tsunamien i Japan.

Foto: HO / Reuters

Besetningsmedlemmer ble utsatt for én måneds normal strålingsdose i løpet av en time. Alle om bord blir normalt utsatt for en viss dose bakgrunnsstråling.

Ikke skadd

Helikoptere fra hangarskipet som fløy rundt 100 kilometer nord for det ødelagte kjernekraftverket var dekket med radioaktive partikler da de landet, og måtte rengjøres etterpå, skriver The New York Times . Ikke noe tyder på at noen av sjøfolkene er blitt skadd av strålingen.

Helikopter på hangarskipet "Ronald Reagan"

Et helikopter tar av fra hangarskipet «Ronald Regan» utenfor kysten av Japan.

Foto: Anthony W. Johnson / Afp

- Radioaktiviteten forsvant da mannskapene vasket seg med såpe og vann, heter det i en uttalelse fra marineavdelingen Den sjuende flåte.

Likevel setter «Ronald Regan», samt andre fartøyer i USAs sjuende flåte midlertidig kursen vekk fra dette farvannet.

Radioaktiviteten ble oppdaget ved hjelp av måleinstrumenter som 17 av helikoptermannskapene hadde på seg da de fløy nødhjelpsoppdrag i nærheten av byen Sendai.

Vinden fører med seg radioaktivitet

Hendelsen viser at vind fra området der kjernekraftverket ligger fører radioaktivt materiale med seg, skriver avisen.

Helt siden tsunamien traff kjernekraftverket fredag, har myndigheter over hele verden vurdert faren for at vinden kan føre radioaktvitet med seg til deres land.

Når det gjelder USA mener myndighetene der at radioaktivt nedfall som måtte nå fram til landet, vil være for lite til å utrette noen skade, med mindre det skulle inntre en total nedsmelting ved noen av de utsatte japanske reaktorene.

SISTE NYTT

Siste nytt