Skipets lugarsjef funnet i live

Kort tid etter at et sørkoreansk par på bryllupsreise ble henta ut av den havarerte cruiseskipet, ble en av «Costa Concordias» ansatte frakta til land, 36 timer etter at skipet begynte å synke.

Mann reddes ut av det havarerte skipet Costa Concordia

Sjefen for skipets lugarservice ble søndag formiddag redda ut av det havarerte skipet. Mannen har trolig brukket foten, og ble derfor frakta til land i helikopter.

Foto: Gregorio Borgia / Ap

Da det sørkoreanske ekteparet ble funnet i god behold i morgentimene søndag, økte troen på å finne flere overlevende om bord i skipet.

Ytterligere to omkomne er funnet inne i skipet, opplyser den italienske kystvakta. Det betyr at det bekreftede antallet omkomne stiger til fem.

De siste omkomne er to eldre menn som ble funnet ved møtepunkt inne i den delen av fartøyet som ligger under vann. Den ene var hjemmehørende i Italia og den andre i Spania.

Søndag kveld var 15 savna etter at luksusskipet «Costa Concordia» grunnstøtte fredag kveld. Man antar at en del av dem har tatt seg til land på egenhånd, men det er også fare for at flere har falt i vannet eller sitter innesperra i skipet.

Få timer etter at de to koreanerne ble frakta i land, kunne redningsarbeiderne melde om nye lyder som kom fra skipet. Kort tid etter fikk de kontakt med en tredje overlevende, som ifølge den italienske avisa La Stampa befant seg på skipets kommandobro.

Redningsmannskapene sa på forhånd at de sto overfor en umulig oppgave, men på få timer hadde de likevel fått mannen i sikkerhet.

Trolig beinbrudd

Den tredje overlevende heter Marrico Giempietroni, og er sjef for «Costa Concordias» lugarservice.

Området han befant seg i var delvis oversvømmet, og han ble funnet skadet i vannet. Ifølge Sky News skal det være snakk om et brudd i beinet, han ble derfor fraktet ut av skipet på båre. Han ble deretter brakt til land i helikopter, melder BBC.

– Han er trygg, opplyser myndighetene.

Dykkere har søkt etter overlevende hele søndag formiddag. Inntil i ettermiddag var det bekreftet at tre personer hadde omkommet. Nå har det antallet steget til fem, men det fryktes at dødstallene vil øke.

Cruiseskip havarerte utenfor Italia

Brannmenn undersøker det kantrede skipet søndag morgen.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

Letingen etter døde og overlevende inn i cruiseskipet er vanskelig. Deler av fartøyet ligger på 30 meters dyp, og krenger 80 grader slik at det nesten ligger på siden. Skipet er ikke stabilt, og ifølge eksperter er det fare for at skipet kan gli ut på dypere vann. Redningsmannskapene er bekymret for egen sikkerhet fordi dekkene heller så kraftig.

Leter fremdeles

Luksuskipet «Costa Concordia» hadde 3200 passasjerer om bord da ulykka skjedde. I tillegg var om lag 1000 besetningsmedlemmer med på reisen.

Søndag morgen ble det opplyst at mellom 50 og 60 personer fremdeles er savna. Dette tallet ble nedjustert til 15 søndag kveld, ifølge lokale myndigheter.

– Vi har sjekket og dobbeltsjekket, og kan derfor redusere antall savna personer. På det siste møtet ble jeg fortalt at elleve passasjerer og seks medlemmer av besetningen fortsatt har status som savna, forteller Enrico Rossi, regionspresident i Toscana, til AFP.

Den krevende redningsoperasjonen, som styres fra den italienske byen Livorno, vil fortsette utover søndagen.

Costa Concordia

Cruiseskipet «Costa Concordia» ligger på 30 meters dyp. Det er fare for at skipet kan skli videre nedover og synke helt.

Foto: Gregorio Borgia / Ap

Uvisst hva som har skjedd

Det er fremdeles uvisst hva som gikk galt da skipet grunnstøtte. Det ryktes at kapteinen førte skipet for nært land, samtidig spekuleres det i hvorfor skipet ikke sendte ut nødsignal fredag kveld.

Selv sier kaptein Francesco Schettino at steinene han traff ikke var merka av på kartet og at han ikke forlot skipet før evakueringa var fullført, ifølge BBC. Schettino, som har jobba for «Costa Cruises» i elleve år, ble lørdag arrestert og sikta for uaktsomt drap og for å ha forlatt skipet for tidlig.

Den italienske påtalemyndigheten har bekrefta at kapteinen styrte båten uhensiktsmessig nært land, og at han forlot skipet flere timer før den siste passasjeren var redda ut.

Søndag kveld sendte rederiet ut en melding der det het at kapteinen hadde gjort vurderingsfeil som fikk alvorlige konsekvenser. I meldingen heter det også at sikkerhetsreglene var brutt.

Kaptein Francesco Schettino blir arrestert av politiet

Kaptein Francesco Schettino ble lørdag arrestert av politiet, siktet for uaktsomt drap og for å ha forlatt det synkende skipet for tidlig.

Foto: STRINGER/ITALY / Reuters

– Fokus på å hjelpe overlevende

Luksusskipet «Costa Concordia» hadde 3200 passasjerer om bord da ulykka skjedde. I tillegg var om lag 1000 besetningsmedlemmer med på reisen.

Presidenten for «Costa Cruises», Gianna Onorato, sier til BBC at selskapet nå fokuserer på å hjelpe de overlevende. Han sier at skipet fikk en «blackout» etter å ha truffet en stor stein, men at det er vanskelig å si noe mer om hva som gikk galt.

Ifølge Onorato var evakueringa med livbåter nesten umulig fordi skipet hadde krenget så raskt.

Han legger til at selskapet nå jobber i full åpenhet med italienske myndigheter for å kartlegge og forstå årsaken til tragedien.

SISTE NYTT

Siste nytt