Skal skremme USA

Russland gjenopptar den sovjetiske tradisjonen med våpenparader på Den Røde Plass.

Russiske soldater på Den Røde Plass

Russiske soldater i uniformer fra andre verdenskrig marsjerer på Den Røde Plass i Moskva.

Foto: MAXIM MARMUR / AFP

Moskva: Morten Ruud
Foto: NRK

Russland vil ved markeringen av seieren i den andre verdenskrig den 9. mai i år gjentoppta den sovjetiske tradisjonen med å paradere med våpen på Den Røde Plass.

Sist gang det ble holdt våpenparade var i 1990, og formålet er å demonstere overfor vesten at Russland igjen er blitt sterk.

Det blir ikke bare lyden av marsjerende soldater i nye uniformer som skal høres når Russland feirer seieren i den store fedrelandskrigen, som den andre verdenskirgen heter her.

Mellom Kreml og de historiske bygningen skal det igjen rulles fram det ypperste av hva den russiske våpensmia har klart å produsere.

Maktdemonstrasjon

Topol-M.

Topol-M.

Foto: STR / AP

De foreløpige planene er å kjøre inn 12 stridsvogner, 12 infanteristrompanservogner og mer enn 10 selvdrevne artillerienheter.

Men det viktigste er å vise fram den nye stoltheten i de strategiske rakettroppene - Topol-M. Dette er en kjernefysisk langdistanserakett som er laget de senere årene for å utmanøvrere amerikanernes planlagte strategiske rakettforsvarsanlegg i Polen og Tsjekkia.

I luftrommet over maktsentrumet i Moskva vil luftstyrkene vise fram jagerflyene sine og demonstrere lufttanking fra bombefly.

Våpenparadene på den Røde Plass i Moskva har ikke vært holdt siden 1990. Formålet med paraden er i følge avisa Nezavisimaja Gazeta det samme som under Sovjettiden - å skremme vesten, og særlig USA.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt