Sender «Dødens kjøpmann» til USA

En ankedomstol i Thailand har besluttet å opprettholde en kjennelse om å utlevere den russiske våpensmugleren Viktor But til USA.

Viktor But

Viktor But var til stede under høringen i Bangkok, der det ble bestemt at han blir utlevert til USA.

Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / Afp

But er kjent som inspirasjonen bak Hollywood-filmen «Lord of War» med Nicholas Cage i hovedrollen som Yuri Orlov.

Risikerer livstid i USA

Han har kjempet mot utlevering siden mars 2008, da han ble arrestert i Bangkok i en felles amerikansk-thailandsk operasjon .

Dersom han dømmes i USA risikerer han livstid i fengsel, der han vil tiltales for terror - blant annet for å ha konspirert for å drepe amerikanske agenter, skriver nyhetsbyrået AFP.

Viktor But

Viktor But føres bort av politiet etter høringen.

Foto: SUKREE SUKPLANG / Reuters

Se i Nett-TV: Verdens mest ettersøkte våpensmugler tatt

Hans datter, som var til stede under høringen i Thailand, brast i gråt da kjennelsen kom.

I USA er But siktet for blant annet å ha skaffet våpen til FARC-geriljaen i Colombia. Amerikansk påtalemyndighet mener 43-åringen, som tidligere var offiser i den russiske hæren, har drevet med våpensmugling til en rekke land i Afrika, Sør-Amerika og Midtøsten siden 1990-tallet.

– Vil væpne de som har USA som mål

But ville ikke snakke med journalistene da han iført lenker ble ført ut av rettslokalet, skriver AFP.

USA har presset hardt på for å få But utlevert, og utenriksdepartementet kalte inn Thailands ambassadør til USA, Don Pramudwinai, denne uken for å understreke at saken har høy prioritet.

Ifølge utenriksdepartementets talsmann Philip Crowley advarte USA om at dersom ikke But blir utlevert, så vil det skade forholdet mellom Bangkok og Washington. Det har også kommet kritikk mot at prosessen i Thailand har vært lite åpen.

– Det er liten tvil om at dersom han løslates, så vil han gå tilbake til sitt dødelige yrke. Han vil væpne de som har USA som mål.

«Dødens kjøpmann»

43 år gamle But er tidligere sovjetisk forsvarspilot, snakker seks språk og er kjent under åtte forskjellige aliaser.

Tilnavnet «Dødens kjøpmann» ble først brukt av en tidligere britisk utenriksminister, og også brukt i en bok fra 2007 om Buts påståtte handlinger.

But, som har sittet fengslet i et høysikkerhetsfengsel utenfor Bangkok, nekter å ha noe med tiltalen å gjøre. Han hevder at han drev en legitim forretning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt