- Som å kjøre drosje

Broren til den arresterte våpenhandleren Viktor But sammenlikner virksomheten med drosjekjøring.

Viktor But
Foto: SAEED KHAN / AFP

- Dette er et kraftig overgrep mot en uskyldig russer i utlandet, hevder Buts bror Sergej But.

Thailandsk politi arresterte But fredag morgen.

Viktor But regnes som en av verdens mest beryktede våpenhandlere, og anklages for å ha forsynt opprørere verden over med våpen.

- Spør ikke passasjeren

Broren benekter imidlertid ikke at Viktor But har transportert våpen rundt om i verden, men han sammenlikner dette med vanlig drosjevirksomhet.

- Når du kjører drosje, så spør du ikke passasjeren hva han har med seg i bagasjen, sier han.

Arrestasjonen av Viktor But skjedde på oppfordring fra amerikanske myndigheter.

Sergej Bout

Sergej But hevder arrestasjonen av broren var en amerikansk operasjon.

Foto: MICHAEL ECKELS / AFP

Både Buts forsvarer og bror hevder nå at det hele var en operasjon satt i verk av den amerikanske etterretningstjenesten.

NETT-TV: Verdens mest ettersøkte våpensmugler tatt

Brukte store ord

Det amerikanske narkotikapolitiet brukte store ord da de beskrev But under en pressekonferanse i Thailand fredag morgen. "En handelsreisende i død", ble det sagt med henvisning til påstanden om at But i 15 år har solgt våpen til opprørsbevegelser og tvilsomme regimer over hele verden.

LES OGSÅ: «Dødens kjøpmann» bak lås og slå

Amerikanske myndigheter mener at But har sørget for at geriljaen i Columbia har fått moderne luftforsvarsraketter, noe som gjør dem i stand til å fortsette den lukrative narkotikahandelen for å finansiere kampen mot regimet i landet.

Den tidligere offiseren i det sovjetiske flyvåpenet anklages også for å ha vært hovedleverandør av våpen til Osama bin Ladens menn i Afghanistan.

Tatt på luksushotell

Representanter fra det thailandske politiet kunne fortelle at Viktor But ble arrestert etter at han tok inn på et luksushotell i Bangkok - nettopp ankommet fra Moskva.

Nicholas Cage

Victor But er inspirasjonen til Nicolas Cages rolle i filmen Lord of War.

Foto: LUCA BRUNO / AP

I Russland har Buts advokat og også broren i ettermiddag gått kraftig ut mot det de kaller et "kraftig overgrep mot en uskyldig russer i utlandet".

- Dette var en operasjon satt i verk av den amerikanske etterretningstjenesten, sier Sergej But til radiostasjonen Radio Moskva.

Politikk

Advokaten presiserer at broren ikke er ettersøkt av russiske myndigheter, og at det er viktig at Russland engasjerer seg for å få satt Viktor But fri.

Dermed har det også gått storpolitikk i saken, selv om både thailandske og amerikanske myndigheter hevder at han er ansvarlig for å ha spredt farlige våpen over hele verden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt