NRK Meny
Normal

OSSE-gissel ber om øyeblikkelig legehjelp

OSSE-representantene som holdes fanget i Slavjansk skal etter forholdene ha det bra, men en av de 13 har bedt om øyeblikkelig legehjelp

OSSE-observatører holdes fanget i Slavjansk

Prorussisk milits holder vakt utenfor bygningen der OSSE-observatørene i Slavjansk holdes fanget.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

De prorussiske separatistene som har tatt en gruppe observatørene fra
Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) til fange, anklager dem for å være spioner for NATO.

De krever nå at gislene blir utvekslet med fengslede prorussiske separatister som sitter fengslet i Ukraina.

– I går anholdt vi noen NATO-spioner. De vil bli utvekslet med våre egne fanger. Jeg kan ikke se noen annen måte å sette dem fri på, sier Denis Pusjilin, som leder separatistenes selverklærte republikk Donetsk.

– Jobbes på spreng

Nå jobber flere land for å forsøke å få frigitt OSSE-observatørene.

Det opplyser oberstløytnant Jens Mortensen i det danske forsvaret. Han er også sjefen til den danske statsborgeren som er blant de bortførte OSSE-observatørene.

– Det jobbes på spreng nå. Først og fremst er det Tyskland som har det overordnede ansvaret for gruppen. Vi vet at det har vært kontakt på aller høyeste politiske nivå mellom Tyskland, Ukraina og Russland for å få frigitt observatørene, sier han.

Organisasjonen har nå sendt en gruppe med forhandlere til byen som vil snakke med separatistene.

– Terroristene planlegger å bruke gislene som menneskelige skjold, heter det i en uttalelse fra OSSE i dag.

Også Norges utenriksminister reagerer på kidnappingen.

– Observatørene spiller en sentral rolle i å overvåke utviklingen på bakken og viderebringe objektiv informasjon fra en ellers svært uoversiktlig situasjon. Dette gjør observatørenes arbeid spesielt viktig. Jeg forventer at medlemmene av delegasjonen som er tatt til fange, slippes fri umiddelbart, og at alle observatørene får fortsette sitt arbeid uhindret, sier utenriksminister Børge Brende.

Reiste med soldater

I går stanset separatister bussen med de internasjonale observatørene fra
OSSE i byen Slavjansk i Øst-Ukraina, og holder dem i en kjeller i det som var rådhuset i byen, men som nå er overtatt av prorussiske separatister.

Danmarks Radio sin korrespondent er i Slavjansk og rapporterer at de 13 OSSE-medlemmene som ble tatt til fange. Deriblant en svenske, en danske og tre tyskere, samt flere ukrainere, ikke var en del av Genève-avtalen, men invitert av den ukrainske regjeringen og de reiste sammen med ukrainske soldater.

Dette kan ha provosert det prorussiske opprørene som kontrollerer byen, som i går sa at de aldri vil overgi seg og gi fra seg byen frivillig.

Laster Twitter-innhold

Russland vil hjelpe

Nå har Russland engasjert seg i saken, og vil gjøre alt som står i deres makt for å få de 13 frigitt.

– Vi mener disse menneskene må frigis så fort som mulig, sier Russlands OSSE-representant, Andrej Kelin til det russiske nyhetsbyrået ITAR-TASS i dag.

– Russland er medlem av OSSE og vil gjøre alt som står i vår makt for å få dem fri, fortsetter Kelin.

Bortføringen av de 13 skjedde dagen etter at ukrainske soldater rykket inn i Slavjansk, i en militæraksjon som kostet minst fem mennesker livet.

Nå har de omringet Slavjansk og blokkerer alle veier ut og inn av området, og det ukrainske innenriksdepartementet forhandler nå med separatistene, uten at det foreløpig har ført frem.

Hastemøte

I dag ble det også klart at EU vil holde et krisemøte om situasjonen i Ukraina på mandag i Brussel der de vil diskutere nye sanksjoner mot Russland.

Det bekrefter flere EU-kilder til nyhetsbyrået Reuters.

G7-landene ble i går enige i Sør-Korea om at de vil stramme inn de økonomiske sanksjonene mot Russland etter den siste utviklingen i Ukraina.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt