Russland slutter å fly til Egypt

Den russiske presidenten Vladimir Putin har bestemt at ingen russiske fly skal lande eller ta av i Egypt. Russiske myndigheter vurderer nå hvordan de skal få sine landsmenn hjem.

 Russian tourists leave Sharm el-Sheikh, Egypt

Russiske turister i avgangshallen i Sharm el-Sheik. Nå skal alle hjem, men det er usikkert hvordan det skal skje.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

– Beslutningen om å stoppe all flygning til og fra Egypt betyr ikke at flyet som styrtet 31. oktober ble utsatt for en terrorhandling, sier den russiske talsmannen Dmitry Peskov til Reuters.

Russland har omtrent 45.000 turister i Egypt, og det har vært normal trafikk inn og ut av landet i de siste dagene.

Russiske myndigheter opplyser ikke om flystansen skal gjelde øyeblikkelig, eller om det er en tidsfrist.

Laster Twitter-innhold

Reuters skriver at flyene vil bli holdt på bakken inntil egyptiske myndigheter har sørget for tilstrekkelige sikkerhetstiltak.

Dmitry Peskov sier til Interfax at de nå forsøker å få til en ordning slik at de russiske statsborgerne i Sharm el-Sheik kan komme seg hjem.

Interfax melder ikke om det også planlegges hjemreise for russerne som oppholder seg andre steder i Egypt.

Russia Putin Vladimir Putin

Den russiske presidenten skal ha reagert etter at han ble orientert av sin etterretningssjef.

Foto: Mikhail Klimentyev / Ap

Venter ikke på etterforskerne

Associtated Press skriver at beslutningen er koblet sammen med etterforskningen av flystyrten, og at den russiske presidenten reagerte raskt etter at han fikk et forslag om dette av den russiske etterretningssjefen Alexander Bortnikov.

Russland og Egypt har fram til nå hevdet at det ikke finnes noen indikasjoner på at flyet styrtet på grunn av en terrorhandling.

Nå sier russiske myndigheter at de vil stanse flytrafikken inntil det kommer konklusjoner fra etterforskerne som arbeider med flystyrten.

– Jeg synes det er fornuftig å stanse alle flyvninger til Egypt inntil vi finner ut den egentlige årsaken til at flyet styrtet, sa etterretningssjef Alexander Bortnikov i et fjernsynsintervju rett før beslutningen ble fattet av Vladimir Putin.

Skal samarbeide om sikkerhet

Talsmann Dmitry Peskov sier de bestemte seg for å ikke vente på konklusjonene fra etterforskerne, og at det nå er opp til egypterne å gjennomføre tiltak, skriver Associated Press.

Peskov beskrev ikke hvilke tiltak det er nødvendig å gjennomføre. Han opplyser at russiske og egyptiske myndigheter vil samarbeide om detaljene.

USA, Frankrike og Storbritannia mener det er sannsynlig at en bombe ble plassert om bord i flyet da det sto på bakken i Sharm el-Sheik.

Storbritannia var det første landet til å stanse flyvninger til og fra Sharm el-Sheik, men har nå sendt fleere fly til Egypt for å hente turister hjem.

Irland, Tyskland og Nederland har også stanset sine flyvninger til Sharm el-Sheik.

Det er norske turister i feriebyen, mange av dem skal etter planen reise hjem på søndag.

Vrakdeler sendt til Moskva

Vrakrester fra det styrtede flyet er nå fraktet til Moskva. Der skal eksperter vurdere om det ble utsatt for en terrorhandling.

Beredskapsminister Vladimir Puchkov sier til russiske medier at ekspertene garantert vil finne spor av eksplosiver dersom styrten skyldes en bombe. Det skriver Associated Press.

Kilder i den amerikanske etteretningen har fortalt CNN og NBC at en overvåkingssatelitt fanget opp data som tyder på at noe eksploderte i flyet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt