Russland med svarteliste over EU-borgere

MOSKVA (NRK): Russiske myndigheter har nå sendt EU en liste over 89 personer som er nektet innreise til Russland. Norge har så langt ikke fått beskjed om nordmenn er på en lignende liste.

Vladimir Putin og Guy Verhofstadt i 2005

UØNSKET: Vladimir Putin og Guy Verhofstadt møttes i Brussel i 2005. Nå er Verhofstadt nektet innreise i Russland.

Foto: THIERRY CHARLIER / Ap

Det var etter at den tyske politikeren Karl Georg Welmann sist helg ble stoppet da han skulle reise inn til Russland, EU ba russiske myndigheter om en oversikt over hvilke personer som nå er nektet innreise, på grunn av krisen i Ukraina.

Denne listen ble overrakt EUs representanter her i Moskva på onsdag med krav om at den skulle holdes hemmelig. Men allerede fredag kveld kunne den leses på finsk radio og TV YLEs nettsider.

Se listen her.

Den viser altså at 89 personer, de fleste politikere eller offiserer med tilknytning til etterretningsarbeid, nå er nektet innreise til Russland.

Svensker og dansker på listen

Åtte svensker og fire danser er på listen, i tilegg til kjente navn som Belgias tidligere statsminister Guy Verhofstadt. Også den finske politikeren og miljøaktivisten Heidi Hautala er blant personer som nå nektes innreise til Russland.

Heidi Hautala

NEKTES INNREISE: Den finske politikeren Heidi Hautala er blant dem som nå nektes innreise til Russland

Foto: A.Savin

Sveriges utenriksminister Margot Wallstrøm sier til nyhetsbyret TT at dette dessverre ikke bedrer Russlands rykte i verden, og at EU vil ta saken opp med russiske myndigheter.

Les også: Nato-sjefen: – Russisk retorikk skaper mer usikkerhet

Norsk støtte

Ved den norske ambassaden i Moskva får NRK opplyst at de ikke kjenner til noen lignende liste over norske statsborgere, og at det heller ikke er kjent at norske statsborgere er nektet innreise til Russland på samme måte som det som har skjedd med personer fra EU.

EU og USA har med støtte fra mange andre land, blant dem Norge, laget lister over en rekke personer fra Russland som de nekter innreise fordi de har støtte annekteringen av den ukrainske Krim-halvøyen og de pro-russiske separatistene i Donbassområdet.

Russiske myndigheters egen svarteliste over personer fra EU er trolig et svar på dette.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt