NRK Meny
Normal

Russland vil presse Assad til å snakke med opposisjonen

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov fortalte i dag at de nå vil legge større press på de syriske myndighetene for å få en slutt på den 21 måneder lange borgerkrigen. Samtidig åpner Lavrov for samtaler med opposisjonslederen i Syria.

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov

Den siste tiden har det kommet nye toner fra Moskva og Sergei Lavrov, nå åpner de for å snakke med opposisjonen, og det spekuleres i et nytt russisk-amerikansk initiativ for å få slutt på krigen i Syria.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / Afp

– Vi vil aktivt oppfordre myndighetene i Syria å gjennomføre sine planlagte samtaler med opposisjonen, fortalte Lavrov pressen i Moskva etter et møte med den egyptiske utenriksministeren Mohamed Kamel Amr.

Ifølge Lavrov må de syriske myndighetene nå vise samarbeidsvilje i den videste forstand og komme frem til en overgangsordning med opposisjonen i landet.

– Jeg tror en realistisk og grundig forståelse av situasjonen i Syria vil føre til at enkelte fornuftige opposisjonsmedlemmer vil åpne for en politisk dialog, sier Lavrov, som i forrige uke uttalte at ingen kunne vinne krigen i Syria med militære midler.

Nye toner fra Moskva

Russland har, sammen med Kina og Iran, vært en av Assad-regimets få støttespillere, men i den siste tiden har det kommet nye toner fra Moskva som kan tyde på at russeren tviler på regimets fremtid i Syria.

Nå åpner russerne også for å møte den nye lederen for opposisjonen, Ahmed Mouz al-Khatib. Mannen som ble leder av den nye koalisjonsbevegelsen for den syriske opposisjonen i november og invitasjonen skal allerede være oversendt fra Moskva.

Tidligere denne uken har opposisjonen i Syria uttalt at de vil godta alle politiske overgangsordninger så lenge Assad og hans familie ikke er en del av dem.

– Vi vil godta enhver politisk løsning som ikke innebefatter Assad-familien eller de som har skadet det syriske folket, sa Walid al-Bunni i går. Han er talsmann for Nasjonalkoalisjonen, en paraplyorganisasjon for en rekke syriske opposisjonsgrupper.

Uttalelsen kom etter at verdenssamfunnets Syria-utsending, Lakhdar Brahimi, ba om «virkelige endringer» i Syria. Brahimi mener det må dannes en overgangsregjering i Syria inntil det kan holdes valg. Men han nevnte ikke noe om Assad, hvis mandat utløper i 2014.

Russisk-amerikansk initiativ?

Vestlige medier har spekulert på om et nytt russisk-amerikansk initiativ innebærer at Assad vil bli sittende ved makten inntil videre. Russiske myndigheter har allerede avvist at det finnes en slik felles plan.

En utsending fra Assad-regimet, viseutenriksminister Faisal Makdad, var torsdag i Moskva for å ha samtaler med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Under samtalene understreket Lavrov at konflikten i Syria ikke kan løses militært. Det eneste alternativet er en fredelig løsning som innebærer en bred dialog og politisk prosess der Syrias ulike grupperinger deltar, ifølge Lavrov.

Som samtidig innrømmet at sjansene for å få på plass en politisk avtale og en overgangsregjering stadig blir mindre.

Brahimi er i helgen ventet til Moskva for å diskutere en mulig løsning på konflikten som har drevet 1,1 millioner mennesker på flukt og tatt livet av 45.000 mennesker, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt