Hopp til innhold

Russland forbyr demonstrasjon mot politisk understrykkelse

Begrunnelsen fra myndighetene: «Det finnes ikke politisk undertrykkelse i Russland».

Russisk demonstrasjon

Under demonstrasjonen ønsket arrangørene å vise bilder av fengslede aktivister. Her holder de opp foto av Vladimir Akimenkov og Leonid Razvozzhayev under en demonstrasjon i Moskva 30. oktober.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Arrangørenes plan var å holde en demonstrasjon i byen Yoshkar-Ola i området Mari El Republic, en region rundt 700 kilometer øst for Moskva.

Demonstrasjonen skulle være en protest mot forfølgelsen av to opposisjonelle aktivister som ble arrestert under en demonstrasjon 6. mai i år.

I alt skal 18 personer ifølge arrangørene ha blitt straffeforfulgt av russiske myndigheter for å ha deltatt under en protest mot president Vladimir Putins tredje runde som president.

Under den planlagte demonstrasjonen, søkte arrangørene om å vise fotografier av de fengslede aktivistene.

– Regjeringen garanterer like rettigheter

Søknaden om å holde en lovlig demonstrasjon mot politisk undertrykkelse og brudd på menneskerettighetene, ble imidlertid blankt avvist av russiske myndigheter med begrunnelsen:

«Dagens lover har ingen virkemidler tilgjengelig som staten bruker til å undertrykke noen på grunn av politiske motiver», skriver Russia Today.

John Peder Egenæs

Generalsekretær i Amnesty International, John Peder Egenæs, sier avslaget virker helt absurd.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Brevet forklarte videre at «regjeringen garanterer like rettigheter og frihet for individet» i grunnloven.

Sistnevnte forbyr ifølge myndighetene også enhver krenkelse av menneskerettigheter, enten det er på bakgrunn av sosial tilhørighet, rase, nasjonalitet, språk eller religion.

– Absurd

Avvisningen ble møtt med overraskelse fra arrangørenes side, ikke minst fordi søknaden var basert på samme tekst som de brukte til en søknad i juli – og som da ble godkjent.

Generalsekretær i Amnesty International, John Peder Egenæs, sier til NRK at han må ta forbehold om at opplysningene er korrekte, men at han ikke er overrasket over at dette kan skje i dagens Russland.

Han mener avslaget viser to ting.

– Det ene er at russiske myndigheter nå er svært urolige i forhold til alt de oppfatter som opposisjon og protest.

– Det andre er at i den frykten er de ikke så opptatt av at det de gjør framstår som absurd. Her er vi ved en situasjon der avslaget som benekter at det finnes politisk undertrykking og brudd på menneskerettighetene, er en bekreftelse på at det finnes politisk undertrykking og brudd på menneskerettighetene, konstaterer Egeland.

Fengslet aktivist tiltalt for 15 år gammelt ran

Russisk demonstrant

En demonstrant holder opp en pappfigur med bilde av den arresterte opossisjonsaktivisten Leonid Razvozzhayev. På figuren står det: 'Razvozzhayev ble kidnappet og smuglet fra et annet land under en demonstrasjon i St. Petersburg.'

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

Onsdag ble det også kjent at russiske myndigheter har tiltalt en fengslet, opposisjonsfigur, Leonid Razvozzhayev, for ran.

Ifølge talsmannen for etterforskningsgruppa, Vladimir Markin, skal Razvozzhayev ha ledet en væpnet gruppe ranere i østlige Sibir i 1997.

Selv hevder han at han ble torturert og tvunget til å skrive under på en falsk tilståelse.

Razvozzhayev ble pågrepet tidligere i år for å ha arrangert en massedemonstrasjon som hadde som mål å kaste den sittende regjeringa.

Aktivister som AFP har snakket med tror myndighetene har gjenåpnet ranssaken fra 1997 som et ledd i å stilne protestene mot president Vladimir Putin.

Dersom aktivisten blir dømt for den utvidede tiltalen, risikerer han opptl 15 år i fengsel.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt