Hopp til innhold

Russiske myndigheter: Russisk militærblogger drept i eksplosjon

En kjent russisk militærblogger, Vladlen Tatarskij, skal være drept i en eksplosjon på en kafe, bekrefter det russiske innenriksdepartementet.

An undated social media picture shows Russian military blogger, Vladlen Tatarsky

Vladlen Tatarskij oppdaterte jevnlig fra russisk side av fronten i Ukraina-krigen til sine 560000 Telegram-følgere. I kveld mistet han livet på en kafé i millionbyen St. Petersburg.

Foto: TELEGRAM @VLADLENTATARSKYBOOKS / Reuters

En person er drept og minst 30 er skadd i en eksplosjon på kafeen «Street Bar» i sentrum av den russiske storbyen St. Petersburg, ifølge det russiske helsedepartementet.

Det russiske innenriksdepartementet bekrefter at den drepte er den kjente russiske militærbloggeren, Vladlen Tatarskij,

Uklart hendingsforløp

«Formentlig detonerte en eksplosiv enhet i kafeen, brakt av en av de besøkende», skriver nyhetsbyrået RIA.

Den eksplosive kraften skal ha vært tilsvarende 200 gram TNT, og glassrutene på kafeen ble knust, opplyser russiske nødetater til det russiske nyhetsbyrået Tass.

«Street Bar» skal en gang ha vært Jevgenij Prigozjins eiendom. Han er grunnlegger og eier av Wagner-gruppen, som kjemper på russisk side i Ukraina.

Nyhetsbyrået AP gjengir meldinger fra flere russiske nyhetsnettsteder som skriver at eksplosjonen skal ha skjedd under et møte bloggeren avholdt for støttespillere på kafeen. Gruppen kaller seg selv «Cyber Front Z».

Russia Cafe Explosion

Kafeen der eksplosjonen fant skal være et fast møtested for tilhengere av Russlands krigføring i Ukraina.

Foto: AP

Her skal en kvinne ha gitt Tatarskij en statuett som eksploderte.

Nyhetsbyrået AFP siterer kilder i det russiske innenriksdepartementet og politiet som tror at Tatarskij skal ha fått en bombe gjemt i en boks han fikk overrakt.

Russia Cafe Explosion

Dette bildet viser Vladlen Tatarskij, og skal være tatt søndag kveld inne på kafeen hvor han ble drept i en eksplosjon.

Foto: AP

Til Interfax forteller kilder i nødetatene at eksplosjonen skal ha kommet av en sprengt gassylinder, skriver Meduza.

«Russlands informasjonssoldater»

Cyber Front Z beskriver seg selv i sosiale medier som «Russlands informasjonssoldater», og sier de hadde leid kafeen for kvelden.

– Det var et terrorangrep. Vi innførte enkelte sikkerhetstiltak, men dessverre var det ikke nok, sier gruppa på Telegram.

– Kondolanser til alle som kjente den fremragende krigskorrespondenten og vår venn Vladlen Tatarskij, heter det videre.

Det russiske utenriksdepartementet hyller også den drepte militærbloggeren.

– Bloggere som Vladlen Tatarskij er sannhetens forsvarere, sier Maria Zakharova, talsperson for russisk UD på Telegram.

Talsperson i det russiske utenriksdepartemtent, Maria Zakharova.

Det russiske utenriksdepartementet, ved Maria Zakharova, antyder at utenlandske krefter står bak eksplosjonen i St. Petersburg søndag kveld.

Foto: Russlands utenriksdepartement

Zakharova mener mangelen på reaksjoner fra vestlige regjeringer «taler for seg selv».

Fra soldat til informasjonskriger

Maxim Fomin, som den pro-russiske bloggeren egentlig het, hadde om lag 560000 følgere på meldingstjenesten Telegram. Han var med det en av de mest fremtredende pro-russiske militærbloggerne som rapporterte fra fronten.

Før han ble en digital forkjemper for russisk side i krigen, var han en del av separatiststyrkene i Donbas, skriver Meduza. Han kom fra byen Makijivka i Donetsk fylke, og deltok i seremonien i Moskva i fjor høst hvor hjemfylket og tre andre ukrainske fylker ble annektert av Russland.

En video Tatarskij publiserte i fjor fra innsiden av Kreml, fikk spesielt stor oppmerksomhet. I videoen sa han ifølge BBC:

– Vi skal nedkjempe alle, vi skal drepe alle, vi skal rane alle som trengs. Akkurat slik som vi vil ha det.

Hevnønsker

Dersom Tatarskij ble drept i et målrettet angrep, er dette andre gang en person som knyttes til krigen i Ukraina, likvideres på russisk jord.

Les også: Han blir kalla «Putins hjerne» – no er dottera drepen i attentat

Alexander Dugin
Alexander Dugin

I august i fjor ble den russiske redaktøren og analytikeren Darja Dugina, datter av en kjent høyrenasjonalist, drept i et bombeattentat like utenfor Moskva. Russland hevdet Ukraina står bak attentatet, noe ukrainerne benekter.

Den gang hevdet den tidligere russiske parlamentarikeren, Ilija Ponomarev, at han var med på å organisere attentatet mot Dugina, men han fremla ingen bevis for påstanden.

Darja Dugina

Darja Dugina var blant annet sjefredaktør for nettsiden United World International, som Storbritannia har omtalt som et nettsted som «fremmer prorussisk desinformasjon».

Søndag kveld uttaler han at han angrepet mot Tatarskij var tilsiktet, og at han kjenner til hvem som står bak.

På sosiale medier retter igjen flere mistankene sine mot Ukraina.

– Når vil dette landet svare tilbake? Terroristene har strøm, vann, jernbane, restauranter, internett, og mordernes ledere reiser rundt med TV-kameraer på slep, skriver Tina Kandelaki, visedirektør i Gazprom Media på Telegram.

– Skal vi liksom bare glemme og tilgi dette, spør Margarita Simonyan seg på Telegram. Hun er redaktør i det russiske statsmediet RT.

SISTE NYTT

Siste nytt