NRK Meny
Normal

Russisk marine klar til krig

Russerne gjennomfører nå sin største flåteøvelse på 16 år. Lederen i landets generalstab sier landet er klar til å forsvare seg med atomvåpen.

Admiral Kuznetsov

Den russiske nordflåtens flaggskip - hangarskipet Admiral Kuznetsov -deltar i øvelsen som foregår i Biskayabukta i disse dager.

I Atlanterhavet utenfor Biskayabukta er det nå 11 krigsskip, og i dag vil en rekke av det russiske flyvåpenets fly delta i en øvelse hvor kamp mellom sjø- og luftstridskrefter skal øves på.

Nordflåten og svartehavsflåten

Om bord på rakettkrysseren Moskva i går gjøres det klar til øvelse. Krysseren er den russiske marinens flaggskip i Svartehavet, men har nå sluttet seg til den to måneder lange øvelsen marinen og flyvåpenet har i Middelhavet og i Atlanterhavet.

Øvelsen ledes fra nordflåtens flaggskip - hangarskipet Admiral Kuznetsov.

Pusser støv av våpen

I går var målet et stort flytende telt som ble sjøsatt fra krysseren Moskva.

Inne i det grønne teltet er det metall som på radarskjermene ser ut som et fiendtlig skip. I tiden før sjøsettingen har to Tupolev 160 langdistansebombere fløyet langs norskekysten og forbi de britiske øyer. Norske F-16 og britiske Tornado jagerfly har fulgt dem på ferden. Deres mål for dagen er å skyte med raketter mot det lille teltet som befinner seg 25 kilometer bak rakettkrysseren Moskva.

Tester gamle våpensystemer

Tupolev 160

Bombeflyet Tupolev 160 er regelmessig observert langs norskekysten det siste året.

Foto: Forsvaret

Ombord i Moskva er mannskapet ivrig opptatt med å klargjøre krysserrakettsystemet Basalt - som har en annen av russisk forsvars stoltheter - raketten Vulkan. Dette våpensystemet har ikke vært testet på fem år.

- Gjør klar til utskyting. Skudd mot sjømål, sier kommandanten fra brua.

En luke på et av våpensystemets svære rør åpner seg. Ild, spon og støy følger – og en kraftig vibrasjon i det store skipet.

Etter et minutt melder observasjonen at målet er truffet. Andre våpensystemer blir testet ut - og i følge observasjonen treffer de alle målet. Restene av det en gang flytende teltet blir tauet ombord.

- Det fins ingen make til rakettsystemet Basalt, sier Igor Dygalo, som er nestkommanderende ombord.

Rakettene har en rekkevidde på over 500 kilometer og spesielt beregnet til å skyte ned fly.

Russland er krigsklar

Den store flåteøvelsen er et ledd i president Vladimir Putins uttalte mål at landet igjen skal vise militær styrke, noe han mener er nødvendig etter at NATO har bygd opp styrker nær Russlands grenser.

I helga fulgte lederen for generalstaben, Jurij Balujevskij, opp med å si at alle må forstå og at ingen trenger å tvile på at Russland vil bruke militære styrker, inkludert bruk atomvåpen, for å forsvare seg og sine allierte

I dag forstetter øvelsen i Biskayabukta med økt innsats av fly. 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt