Hopp til innhold

Først var det bilene, nå er det huset

Mitt Romney har igjen fått problemer med at han står frem som en milliardær, fjernt fra vanlige folk. Siste kapittel er oppussingen av hans feriehus.

Mitt Romney og feriehuset hans

Mitt Romney under et valgkampmøte i San Diego i California 26. mars. Til høyre feriehuset hans i La Jolla ved San Diego, som nå har havnet i overskriftene.

Nettstedet Politico har fått tilgang til Romneys planer for oppussing av hans feriehus i La Jolla, et eksklusivt feriested ved San Diego lengst sør i California.

Demonstrant mot Romney

En kvinne viser hva hun mener om Mitt Romney under en demonstrasjon utenfor Century Plaza Hotel i Los Angeles tirsdag 27. mars.

Foto: FREDERIC J. BROWN / Afp

Planene inneholder blant annet en egen heis for familiens fire biler, i tillegg til at kjelleren skal bygges ut til 335 kvadratmeter.

Det siste blir sett på et eksempel på en trend som Wall Street Journal skrev om 16. mars i år; at rike mennesker bygger ut luksusboligene sine med store underjordiske tilbygg for å skjule rikdommen fra folk flest.

Romney-familiens feriehus er fra 30-tallet og skal nå gjennom en omfattende ombygging. Allerede før ombyggingen skal det være verdisatt til 12 millioner dollar, eller nesten 60 millioner norske kroner.

Størst oppmerksomhet i amerikanske medier har det vakt at Romney har ansatt en egen lobbyist for å hjelpe til med å få vedtatt oppussingsplanene.

San Diego-advokaten Matthew A. Peterson har mottatt 21.500 dollar – vel 120.000 norske kroner – av Romney for å lose byggeplanene gjennom San Diegos kommunale byråkrati.

At Romney bruker mer på å betale en lobbyist i forbindelse med oppussing, enn amerikanere flest bruker på oppussing, har igjen minnet mange om den enorme økonomiske avstanden det er mellom ham og amerikanere flest.

Secret Service ba om hemmelighold

Politico har fått tilgang til byggetegningene som Romney har sendt inn til San Diego kommune.

Secret Service, som for tiden er ansvarlige for Romneys sikkerhet, har imidlertid bedt nettstedet om ikke å offentliggjøre planene.

– Av operasjonelle sikkerhetsgrunner ber vi om ar dere ikke publiserer tegningene skrev talsmann for Secret Service, Ed Donovan, til nettstedet.

Politico har valgt å etterkomme henvendelsen fra Secret Service.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mitt Romneys feriehus i La Jolla

Mitt Romneys feriehus i La Jolla ligger i første rekke ved stranden ut mot Stillehavet.

Foto: MIKE BLAKE / Reuters

Ville vedde 10.000 dollar

Demonstrasjon Romney

Luciano Guadalupe viser frem to plakater der han gir tydelig uttrykk for at Romney ikke representerer folk flest, eller de 99 prosentene som Occupy Wall Street-bevegelsen ofte refererer til.

Foto: Reed Saxon / Ap

Det er langt fra første gang at Romney anklages for en oppførsel som er langt fra vanlige folks hverdag.'

Under en TV-debatt mellom de republikanske presidentkandidatene i fjor høst ville Romney vedde med Rick Perry om hvem av de to som hadde rett.

Det folkelige grepet med et veddemål gikk imidlertid galt da milliardæren Romney ville vedde 10.000 amerikanske dollar, nesten 57.000 norske kroner.

Skrøt av konas biler

Bedre kom ikke Mitt Romney ut av det da han skulle vise hvor positiv han var til amerikanske biler i forkant av primærvalget i bilgale Michigan.

I forkant av primærvalget 28. februar hadde Romney fått mye kritikk for at han i 2009 hadde gått mot president Barack Obamas redningspakke for amerikansk bilindustri.

Fire dager før primærvalget holdt Romney en tale i bilhovedstaden Detroit der han sa at han elsket «Detroit-lagde» biler, og så fortsatte han:

– Jeg kjører en Ford Mustang og en Chevy pick up og Ann (Romneys kone red. amn.) kjører et par Cadillacer, sa Romney.

Milliardærproblemer

Tidligere i valgkampen prøvde Romneys rivaler å fremstille ham som en følelsesløs milliardær.

Før primærvalget i Sør-Carolina betalte Newt Gingrichs støttespillere millioner for å sende en halv time langt TV-program som var sterkt kritisk til Romnes investorfortid.

I filmen var det blant annet følelsesladde intervjuer med mennesker som mistet jobbene i selskaper som ble kjøpt og solgt av Mitt Romneys Bain Capital.

Aller verst for Romney var kanskje et bilde av ham som ung (se under) der han poserer sammen med investorkolleger med dollarsedlene blafrende rundt om på kroppen.

Akkurat det bildet kommer sannsynligvis til å florere i president Obamas valgkampvideoer dersom Romney blir hans republikanske motkandidat i høstens valgkamp.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mitt Romney.

Bildet Mitt Romney angrer på: En ung Mitt Romney sammen med andre sjefer i investeringsselskapet Bain Capital poserer med dollarsedler. Romney (med rød ring rundt) har dollarsedler i jakkelommen, og jakkeåpningen i tillegg til i hånden.

Foto: Winning our Future

Ville ikke offentliggjøre ligningen

Romney ble også svekket av at han var den siste av de republikanske kandidatene som offentliggjorde ligningen sin.

Da opplysningene først ble offentliggjort viste det seg at han og kona tjente 20,9 millioner dollar – nesten 120 millioner norske kroner, i 2011.

En gjennomgang av de republikanske kandidatenes donasjoner til veldedige formål viste også at Romney var den av kandidatens som ga en størst andel av lønnen sin.

Gjennomgangen til Washington Post viste at Mitt og Ann Romney tjente 21.646.507 dollar (120 millioner norske kroner) i 2010.

De ga 2.983.974 dollar til veldedige forhold. Dermed ga de 13,8 prosent av inntekten.

Visste ikke hvor mange hus han eide

Romney er langt fra den første kandidaten om avslører at han lever et liv langt fra folks hverdag.

Under valgkampen i 2008 fikk republikanernes presidentkandidat John McCain spørsmål i et intervju med Politico om hvor mange hus han og hans kone eide.

– Jeg må få staben min til å sjekke, jeg skal prøve å finne ut av det, svarte han.

Det hvite hus i McCain-reklame

Barack Obama brukte John McCains uklarhet om hvor mange hus han eide i en TV-reklame i 2008.

Foto: Faksimile

Riktig svar viste seg å være sju eller åtte hus.

Under valgkampen brukte Barack Obama uklarheten rundt alle husene til å vise at McCain ikke hadde kontakt med folk flest.

– Han vet ikke hvor mange hus han eier? Ikke rart at han tror at økonomien er god, sa Obama og lagde også en TV-reklame med et bilde av Det hvite hus og teksten «Her er et hus USA ikke har råd til at McCain bor i».

SISTE NYTT

Siste nytt