Hopp til innhold

- Det verste som har ramma Thailand

– Dette er en av de verste hendelsene i Thailands historie, sier landets statsminister, Abhisit Vejjajiva. Han inviterer alle til å delta i forsoningsprosessen.

Sammenstøt i Thailand

Soldater passerer Thailands største kjøpesenter, Central World, som ble satt fyr på av regjeringsfiendtlige demonstranter.

Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / Afp

Etter at de demonstrerende rødskjortene overga seg natt til onsdag, har situasjonen i Bangkok blitt betraktelig roligere.

Beklager tapene

Statsminister Abhisit Vejjajiva erklærte i dag at de har gjenoppretta roen, og at Bangkok igjen er sikkert. Han sa samtidig at dette er en av de verste episodene som har ramma Thailand.

– Vi vil fortsatt arbeide for å normalisere situasjonen. Under arbeidet ser vi at vi står overfor enorme utfordringer, spesielt utfordrende blir det å overvinne det splitta samfunnet vi har fått i dette landet, sa han i en fjernsynsoverført tale i dag.

Vejjajiva sier at regjeringa nå vil jobbe med å forsone de to rivaliserende gruppene som startet det hele.

– Vi bor under samme tak. Jeg inviterer dere alle til å delta i forsoningsprosessen, oppfordrer han, ifølge AFP.

SE TALEN HER:

Video Abhisit Vejjajiva

Store ødeleggelser

Ifølge AFP sier Vejjajiva at han beklager at flere liv har gått tapt i den militære offensiven de siste dagene. Til sammen har 15 personer omkommet i aksjonen som ble satt i verk for å stoppe demonstrantene.

– Operasjonen var innenfor loven, og etterkommer internasjonal praksis, sa han videre.

Om lag 36 store bygninger har blitt satt fyr på under demonstrasjonene, blant annet har Børsen og Sørøst-Asias største kjøpesenter fått store brannskader etter at noen plasserte et stort bensinlager i kjelleren og satte fyr på det.

Den thailandske hæren har de siste dagene rydda opp etter de voldsomme sammenstøtene, og forsøkt å gjenopprette ro i Bangkok. De varsler nå at de vil være ferdig med opprydningsarbeidet i hovedstaden i løpet av dagen, og at de deretter vil trekke seg ut av det anspente området.

Voldelige sammenstøt

I uka som har gått har den thailandske hovedstaden vært prega av voldelige sammenstøt mellom hæren og rødskjortene. Rødskjortene har i to måneder demonstrert i hovedstaden med krav om at den sittende statsministeren, Abhisit Vejjajiva går av og skriver ut nyvalg.

I går ble området der rødskjortene har oppholdt seg i to måneder rydda, etter at ytterligere to rødskjorteledere overga seg til myndighetene. Dagen før overga fem ledere seg til politiet, og oppfordra samtidig tilhengerne til å avslutte protesten.

Ifølge AFP sier hærens talsmann at de vil avslutte rydningsarbeidet i dag klokka tre lokal tid. I store deler av området har hæren allerede avlutta arbeidet.

– Sikkerhetsklareringa på bakken er fullført rundt Ratchaprasong-området. Men i ti høyhus, inkludert hoteller, leiligheter og sykehus, vil sikkerhetsklareringa være fullført klokka tre. Deretter blir ansvaret overgitt til myndighetene i Bangkok klokka seks, sier talsmann for hæren, Colonel Sunsern Kaewkumnerd i fjernsynsoversendt melding.

Sammenstøt i Thailand

Den thailandske hæren undersøker et kjøpesenter i Bankok, som ble satt i brann i dag.

Foto: CHAIWAT SUBPRASOM / Reuters

Vil fortsette å operere

Hæren har advart om at bevæpna militante opererer fra høyhus i området etter intensiven onsdag, som tvinga flere av rødskjortenes ledere til å overgi seg.

Sunsern sier at militære styrker og hæren vil fortsette å operere på utvalgte sikkerhetsposter i den thailandske hovedstaden i tida framover.

– Offentlige tjenester som strøm, vann og offentlig transport i området vil bli reparert, sier han til AFP, og viser til at både vann- og strømforsyninger bli stoppa under de voldsomme sammenstøtene.

Veier og transportmidler ble også ødelagt og hindra i å komme fram under demonstrasjonene.

Selv om situasjonen i Bangkok fremdeles er anspent, har mange innbyggere begynt å flytte tilbake til hjemmene sine.

– Tid for å bygge opp

Thailandske aviser fokuserer på framtidsperspektivet i dag. Thailand har i lang tid vært slitta mellom rødskjortene, som hovedsaklig består av fattige mennesker som krever at den sittende regjeringa går av, og gulskjortene, som representerer eliten i landet.

De voldsomme sammenstøtene de siste ukene, har ikke gjort situasjonen lettere.

«Ingen vet hvor lang tid det vil ta å tette gapet som har åpna seg mellom thailandske familier og samfunnet», skriver avisa Bangkok Post på forsida i dag.

«Det er tid for å gjennoppbygge», skriver avisa the Nation på forsida, og viser til at de store ødeleggelsene i bankok vil koste Thailand 40 billioner baht, noe som tilsvarer nesten åtte milliarder kroner.

– Katastrofale følger for turismen

Landets finansminister, Korn Chatikavanij, har imidlertid sagt at han tror den thailandske økonomien raskt vil bedre seg nå som situasjonen har stabilisert seg.

Chatikavanij tror likevel at urolighetene vil få følger for turistnæringa i Thailand, som sysselsetter minst 15 prosent av arbeidsstyrken og står for seks prosent av økonomien.

– Det som har skjedd de siste ukene, samt bildene av sammenstøtene som har gått verden rundt, kommer til å få katastrofale følger for turismen som sektor. Det vil antakelig gjelde resten av året, sier Korn på et seminar i Tokyo, ifølge Reuters.