Hopp til innhold

Røde Kors sender feltsykehus til Nepal

OSLO (NRK): Norges Røde Kors sender feltsykehus med 60 operasjonsstuer til jordskjelvrammede Nepal. – Rørende at så mange har meldt seg, sier utenriksminister Børge Brende.

Brende og Røde Kors orienterer

Utenriksminister Børge Brende og Røde Kors orienterer om bidraget til Nepal på en pressekonferanse søndag.

Foto: Iram Ansari / NRK

Tonje Tingberg fra Røde Kors

Tonje Tingberg fra Røde Kors vil reise til Nepal for å være med i et internasjonalt kartleggingsteam. Tingberg skal være med på å vurdere behovet for helsehjelp i området, og reiser i morgen.

Foto: Iram Ansari / NRK

Norges Røde Kors understreket på en pressekonferanse søndag at det er viktig at nødhjelpen i katastrofeområdet er godt koordinert, men hovedkontoret i Genève har gitt grønt lys for at Norge sender et feltsykehus. Dette skal etter planen sendes tirsdag.

Generalsekretær Åsne Havnelid sier at det allerede er mange som har sendt hjelp til hovedstaden Katmandu, og at det derfor vurderes om sykehuset skal etableres i et annet, mer kritisk område.

Sykehuset vil ha 60 senger. 52 personer fra Norge har allerede meldt seg og gitt beskjed om at de vil reise til Nepal for å bidra for Norges Røde Kors. Blant disse er det både leger, sykepleiere og teknisk personell.

– Viktig at vi handler raskt

Utenriksminister Børge Brende var også til stede for å orientere om Norges bidrag til naturkatastrofen i Nepal.

– Jeg er glad for at vi, ved Røde Kors, får feltsykehus på plass. Det er rørende å se hvor mange som har meldt seg til å reise fra Norge, sier Brende, som mener det haster med å hjelpe.

– Strømmen er nede og mobilene til folk går tom for batteri. Min far sendte meg selv en kort melding for å fortelle at han er tom for strøm, sier Brende.

Venter på FN-appell

Utenriksministerens far, Knut Brende, befinner seg i det jordskjelvrammede området, der ødeleggelsene er enorme. Nepalske myndigheter opplyste tidligere lørdag at dødstallet i Nepal har passert 2300.

– Det er viktig at vi handler raskt, og når ut med hjelp og spesielt vannforsyninger. Tilgang på rent vann er særlig viktig, sier Brende.

Brende fortalte i går at Norge gir 30 millioner som et bidrag til det akutte nødhjelpsarbeidet. Utenriksministeren sier man fortløpende vurderer om beløpet skal økes.

– Vi vurderer fortløpende om det trengs mer. Tirsdag får vi en statusrapport ifra FN. Hvis de kommer med en appell om mer penger tar vi stilling til det da, sier Brende.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video frå redningsarbeidet etter jordskjelvet.

Redningsarbeidet etter jordskjelvkatastrofen i Nepal er ekstremt krevende. Så langt er over 2.300 personer bekreftet døde.

– Mennesker er fryktelig redde

Tonje Tingberg fra Røde Kors reiser allerede mandag for å delta i et internasjonalt kartleggingsteam som skal se på hvor behovene for hjelp er størst.

Havnelid i Røde Kors forteller at nødhjelpsarbeidet i Nepal er krevende.

– Vi har fått meldinger i dag om store etterskjelv. Mennesker er fryktelig redde og desperate. Bygninger har rast sammen. Folk er redde for å gå inn i bygninger som kan rase sammen, sier hun.

Hun påpeker at nødhjelpsarbeidet i Nepal er vanskelig.

– Mobilnettet er nede i perioder. Veistrukturen er ødelagt. Vi vet at det er mange landsbyer som ligger vanskelig til som er rammet, sier hun.

Rundt 150 nordmenn skal ha vært i Nepal da jordskjelvet rammet, men tallet er høyst usikkert. UD kan ikke utelukke at også nordmenn er rammet av katastrofen.

SISTE NYTT

Siste nytt