NRK Meny
Normal

– Ikke tvil i mitt sinn om at de ble drept

I dag kom rettsaken mot Ratko Mladic i gang igjen. Det aller første vitnet var Elvedin Pasic, som opplevde etniske rensing, grusomheter og drap på nært hold som 14-åring i 1992.

Netherlands War Crimes Mladic

Elvedin Pasic, som er det første vitnet i rettssaken mot Mladic, brøt flere ganger sammen under forklaringen sin i dag. Han opplevde den etniske rensingen, grusomheter og drap på nært hold som 14-åring i 1992

Foto: Ap

Pasic bodde i landsbyen Hrvacani i 1992 da den ble angrepet av bosnisk-serbiske styrker.

Han begynte å fortelle om en fin tid før krigen hvor serbere, kroater og muslimer var venner med respekt for hverandre.

I Pasics landsby bodde det kun muslimer, men like i nærheten var det serbiske og kroatiske landsbyer. Han gikk på skole med serbere og kroater.

– I 7. klasse sto jeg og ventet på skolebussen. Da så jeg plutselig en lang kolonne med militærkjøretøy og tanks kjøre forbi. Det var første gang jeg så tanks, forklarte han.

– Landsbyen bombet

Pasic fortalte videre om hvordan de begynte å legge merke til merkelig aktivitet fra de serbiske landsbyene.

– Vi så at folk begynte å grave skyttergraver, de begynte å gjøre seg klare for noe. Ut av skogen ved en av de serbiske landsbyene kom det kjørende tanks med soldater bak seg. De gravde også skyttergraver, fortalte han.

To menn fra Pasic sin landsby gikk for å snakke med serberne. Ifølge Pasic fikk de beskjed om å ikke bekymre seg, at det bare var en militærøvelse, og at de aldri ville la noe hende sine naboer.

Ikke lenger etter ble landsbyen bombet, og Pasic og hans mor søkte ly i kjelleren til en nabo.

Dagen etter la de ut på flukt fra landsbyen mens de ble beskutt fra åssidene over. Bare fem eldre ble igjen i landsbyen. Etter en nomadetilværelse der de reiste fra landsby til landsby, bestemte en gruppe på 70 mennesker seg for å dra tilbake til Hrvacani.

Artikkelen fortsetter under bildet.

WARCRIMES-SERBIA-BOSNIA-MLADIC-TRIAL-RESTART

Rettsaken mot Ratko Mladic ble gjenopptatt i dag. Han er tiltalt av Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia for omfattende krigsforbrytelser og risikerer livsvarig fengsel.

Foto: HO / Afp

– Alt var ødelagt, hele landsbyen. Jeg gikk til huset vårt som var nedbrent, og fant hunden min skutt. Da vi alle møttes i sentrum av landsbyen igjen, kom det frem at de eldre som hadde blitt igjen var døde. Én var skutt og fire hadde blitt brent inne i husene sine, fortalte en tydelig preget Elvedin Pasic.

En ny nomadetilværelse fulgte før familien og flere andre fant midlertidig tilflukt i landsbyene Garici og Vecici.

Fanget av serbiske styrker

Etter en måned måtte han med faren på ny flukt. Faren hadde, ifølge Pasic, fått med seg at serberne førte vekk unge gutter og menn, og at de måtte komme seg til trygghet i byen Travnik. En gruppe på rundt 200 satte en novemberkveld i 1992 kursen mot Travnik fra Vecici. Rundt ti kvinner var også med.

– Jeg husker det var en klar kveld. Det føltes som om vi gikk i oppoverbakke hele veien. Jeg var så sliten. Jeg hadde på meg en hvit jakke, og noen kom bort til faren min og sa jeg ikke kunne ha på meg den, for den var for synlig. Da fikk jeg en tung, altfor stor frakk.

En tydelig rystet Pasic måte flere ganger ha korte pauser under vitnemålet.

– Plutselig begynte de å skyte på oss. Noen ble truffet og døde før det stoppet. Vi oppdaget at vi var omringet, og de begynte å skyte igjen. Vi begynte å springe ned en åsside til en elv. Jakken min satt seg fast i et tre og mange sprang forbi meg. De sprang på miner før de kom til elven. Rundt ti stykker døde av minene, forklarte han.

Til slutt ble de fanget av serbiske styrker. Flere av mennene ble først banket opp, før barna og kvinnene ble adskilt fra mennene. Barna og kvinnene ble tatt med til en skole.Gruppen med menn som var på rundt 150 ble etter hvert også kjørt til skolen.

Kjente igjen 14 savnede

Dagen etter ble barna og kvinnene satt på busser til sikker sone, mens mens gruppen på 150 menn, som inkluderte Pasic sin far og onkel, ble igjen på skolen.

Pasic ble av aktoratet i forbindelse med rettssaken vist en liste med menn som fortsatt er savnet etter krigen.

Han kjente igjen 14 navn som var med ham på flukten til Travnik. Blant annet hans far og onkel.

– Hva tror du skjedde med din far? spurte aktoratet

– Det er ikke tvil i mitt sinn om at han ble drept, om at alle de som var igjen på skolen ble drept, svarte Pasic.

Maldic selv var rolig under hele forklaringen til Elvedin Pasic.

Risikerer livstid

Rettssaken har vært avbrutt siden aktoratet holdt sitt innledningsforedrag 16. og 17. mai. Aktoratets bevisførsel skulle begynt 29. mai, men ble utsatt fordi store mengder bevismateriale fra aktoratet ikke var blitt levert Mladics forsvarere i tide.

ICTY opplyste deretter at det første vitnet vil være på plass i rettssaken 25. juni, men det skulle altså gå helt til 9. juli før saken kom i gang igjen. Domstolen tar sommerferie i august.

Han er tiltalt av Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia for omfattende krigsforbrytelser, blant annet i Sarajevo fra april 1992 til oktober 1995, og i Srebrenica i 1995.

Minst 7500 ubevæpnede gutter og menn ble drept i Srebrenica-massakren i juli 1995.

Et annet hovedpunkt i tiltalen er den 43 måneder lange beleiringen av Sarajevo, der nærmere 10.000 mennesker ble drept.

Mladic ble arrestert nordøst i Serbia i mai 2011, etter å ha levd i dekning og godt beskyttet i 16 år. Blir han funnet skyldig, risikerer han livsvarig fengsel.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt