NRK Meny
Normal

Regntiden kan føre til ny humanitær krise i Nepal

I dag er det en måned siden jordskjelvet i Nepal der minst 8500 mennesker omkom. Hjelpeorganisasjoner frykter en ny humanitær krise, for regntida er nå i gang.

Nepal Earthquake

Flere tusen sover fortsatt i telt i Nepal – en måned etter det kraftige jordskjelvet.

Foto: Niranjan Shrestha / Ap

Ødeleggelsene er fortsatt store i Nepal en måned etter det kraftige jordskjelvet. I noen landsbyer er mellom 80 og 90 prosent av alle bygninger rast sammen og tusener av mennesker bor i telt og under presenninger. Over en halv million hjem skal være ødelagt i skjelvet.

Situasjonen for mange kan bli enda vanskeligere når regntida nå har startet. Hjelpeorganisasjoner frykter at mye regn kan føre til jordras og flom som gjør forholdene enda verre for dem som allerede er hardt rammet etter jordskjelvet. Det gjelder spesielt i fjellområder der flere landsbyer er totalt ødelagte:

– Vi frykter at folk ikke har trygge steder å bo. Når situasjonen blir verre, forventer vi masseflukt til hovedstaden Katmandu, forteller Håvard Breivik i Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP på telefon fra Katmandu.

NORCAP jobber med å hjelpe folk til å finne trygge områder hvor de kan bo inntil husene deres er bygget opp igjen. Og minst 3,5 millioner mennesker har behov for matvarehjelp.

Bor i telt

Byen Chautara øst for hovedstaden Katmandu, var et av områdene som ble hardest rammet av jordskjelvet.

Mange hus ligger i ruiner og folk har nå begynt å rydde opp og samle sammen murstein og bygningsmaterialer som er mulige å bruke for å bygge opp igjen husene.

En av dem er Ramesh Koshishu som bor under en teltduk sammen med 38 andre.

– Det vil ta minst ett til to år før huset er gjenoppbygd. Vi har hverken materialer eller folk til å bygge opp husene igjen, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

Tusener av mennesker bor fortsatt i teltleire eller under presenninger – også i hovedstaden, forteller Breivik:

– De fleste velger å bli boende utenfor husene sine i små grupper i improviserte telt eller under presenninger eller andre materialer de kan finne.

Breivik sier at mange føler seg utrygge, fordi det har vært omtrent 250 etterskjelv.

Nepal Landslide

Et stort jordras førte til økt vannstand i en elv nordøst i Nepal.

Foto: M.B. Astha / Ap

Jordras

Flere steder har det allerede gått ras som følge av at regntiden har startet.

I et av de jordskjelvrammede områdene nordvest i Nepal, flyktet flere tusen mennesker i panikk etter at et stort jordras førte til at vannstanden i elva Kali Gandaki økte kraftig. Myndighetene evakuerte rundt 100 mennesker i frykt for en flodbølge.

– Vi forventer at flere tusen mennesker er på vei til Katmandu for å søke ly der, forteller Breivik. Det vil bety enda mer press på byene som sliter med å hjelpe folk med det nødvendigste: vann, mat og medisiner.

Les mer: Jordskjelvet i Nepal: – En strøm av sårede

Les mer: Sex selger, også etter jordskjelvet

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt