Hopp til innhold

Radovan Karadzic er pågrepet

Bosniaserbernes tidligere president Radovan Karadzic, som er etterlyst for folkemord, er pågrepet i Serbia, opplyser serbiske regjeringskilder.

Radovan Karadzic
Foto: AP

Karadzic (63) er anklaget for å ha gitt ordre om etnisk utrensning. Han var leder for de bosniske serberne mellom 1992 og 1995 mens krigen raste på Balkan.

Ettersøkt siden 1996

I en uttalelse fra Serbias president Boris Tadic sitt kontor, heter det at Kardzic ble pågrepet og arrestert fredag kveld av serbiske sikkerhetsstyrker.

- Kardzic ble ført til krigsretten i Beograd i overenstemmelse med forpliktelser om samarbeid med krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia, melder AFP.

Karadzic har vært ettersøkt av tribunalet siden 1996.

Jonas Gahr Støre fornøyd

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre synes pågripelsen er gledelige nyheter.

- Det er en veldig viktig begivenhet og det er gledelig at det nå er mulig å stille ham til ansvar for en domstol for de forferdelige handlingene han er ansvarlig for. Vi må forvente å se ham i Haag om kort tid, sier Støre til NRK.

- Hvorfor tror du han ble pågrepet akkurat nå?

- Det er vanskelig å spekulere i. Men jeg har snakket med den serbiske presidenten og utenriksministeren flere ganger, og de har gitt inntrykk av at de er helt enige i betydningen av dette. Nå har de vunnet president- og regjeringsvalget, og det kan ha noe med det å gjøre, sier Støre.

Han understreker at det fortsatt er flere krigsforbrytermistenkte på frifot i Serbia, men at Karadzic var blant de viktigste.

- Dette har stor betydning for oppfatningen av Serbia i resten av verden og for alle de som har lidd urett, sier han.

Anklaget for folkemord

Det var massakren av 8000 muslimske gutter og menn, utført av serbiske styrker i Srebrenica i 1995, som førte til at Karadzic sammen med general Ratko Mladic ble tiltalt for folkemord.

Les mer: Srebrenica-massakre var folkemord

I tillegg er Karadzic anklaget for å ha autorisert den 43 måneder lange beleiringen av Sarajevo samme år, hvor minst 10.000 sivile skal ha blitt drept. I den bitre krigen mot Bosnias muslimstyrte regjering, skal Karadzic ha beordret massedrap og voldtekter, samt jaget én million ikke-serbere på flukt.

Likevel er han en helt for mange serbere, i og med at han gjorde motstand mot gamle fiender og store supermakter, samtidig som han jobbet for en separat serbisk stat.

Han forsvant fra overflaten i 1997 etter å ha mistet makten. Ved hjelp av et nettverk av lojale har han klart å holde seg skjult i alle disse årene.

General Ratko Mladic er fortsatt på frifot, og vestlige land er svært ivrige på å få utlevert også ham til krigsforbrytertribunalet.

Gratulerer Serbia

Sjefanklager Serge Brammertz ved tribunalet gratulerer serbiske myndigheter med pågripelsen.

- Jeg ble informert om den vellykkede pågripelsen av Karadzic. Jeg vil gjerne gratulere serbiske myndigheter med noe som er en milepæl i deres samarbeid med krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia. Dette er også en svært viktig dag for ofrene som har ventet i over et tiår på denne pågripelsen, sier han.

Bringer Serbia nærmere EU

Pågripelse av Karadzic og andre som er tiltalt av krigsforbrytertribunalet, har vært en av forutsetningene for at Serbia og EU skal kunne samarbeide tettere.

Og pågripelsen av Radovan Karadzic er et stort skritt på veien til et serbisk EU-medlemskap, fastslår EUs utvidelseskommissær Olli Rehn og det franske EU-formannskapet.

– Dette er virkelig en milepæl for Serbias samarbeid med FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia, sier Rehn til Reuters.

Med pågripelsen er Serbia langt på vei til et fullstendig samarbeid med domstolen, og dermed også i ferd med å oppfylle et absolutt krav fra EUs side når det gjelder en serbisk EU-søknad.

– Dette er veldig viktig for Serbias europeiske ambisjoner, sier Rehn.

SISTE NYTT

Siste nytt