Normal

Ber Victoria gå opp kirkegulvet med Daniel

Kronprinsesse Victoria ønsker selv at pappa kong Carl Gustaf skal føre henne opp kirkegulvet når hun gifter seg til sommeren, noe som har opprørt en rekke svenske prester.

Video Begynner å få bryllupsnerver

SE VIDEO: Bryllupsnervene har begynt å melde seg i Sverige, men hvem som skal føre kronprinsesse Victoria opp kirkegulvet har vakt debatt.

De ni prestene i Lunds bispedømme er så i mot kronprinsessens avgjørelse at de har skrevet et personlig brev til henne der de ber henne revurdere beslutningen og heller la den tilkommende ektemannen Daniel Westling gå ved hennes side opp til alteret.

Kong Carl Gustaf og kronprinsesse Victoria

Kronprinsesse Victoria ønsker at pappa kong Carl Gustaf skal føre henne opp kirkegulvet, noe som ikke er vanlig i svensk bryllupstradisjon.

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX / / SCANPIX

– Kronprinsesse Victoria er en ytterst kompetent kvinne som kan vandre frem til alteret på egne bein, sier Maria Isberg, som er en av prestene som står bak brevet.

Isberg forteller til SVT at den svenske ekteskapsloven allerede for hundre år siden understreket begge ektefellenes frie vilje, og at ingens foreldre får lov til å bestemme hvem man skal få gifte seg med.

Den svenske tradisjonen med at det kommende ekteparet går opp kirkegulvet sammen kommer av dette.

Viktig signal

Isberg sier at det også er et viktig signal om likestilling som sendes ut til andre.

– Når man foretar en slik symbolhandling så forteller det noe om oss. For meg blir det veldig tydelig at om en kvinne blir overlevert fra en mann til en annen, så har ikke kvinnen samme verdi som mannen, som anses for å kunne klare seg selv og stå på egne bein. Tradisjonen med at man går fram sammen, er veldig fin, sier Isberg.

Da kronprinsesse Victorias far, kong Carl Gustaf, giftet seg med sin Silvia 19. juni 1976 gikk de to sammen opp kirkegulvet i Storkyrkan.

I Norge er fører tradisjonelt sett brudens far henne opp kirkegulvet. Denne skikken er knyttet til en foreldet symbolikk, som viser at brudens far overlater sin datter til en ny mann, ifølge Erik Lundesgaard og hans Skikk og bruk.

– Uheldig

Også biskop i Lund, Antje Jackelén, er kritisk til at det er kongen som skal føre kronprinsessen opp kirkegulvet.

Jackelén er en av de tre prestene som skal vie kronprinsesse Victoria og Daniel Westling i Storkyrkan i Stockholm 19. juni.

– Jeg pleier å sterkt anbefale at det kommende ekteparet går sammen inn i kirken. Jeg synes dette er uheldig, sier Jackelén.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt