Her skal det holdes kongelig bryllup om to måneder

14 millioner svenske kroner og nesten fire måneder med intenst arbeid skal gjøre Storkyrkan i Stockholm klar for kongelig bryllup i juni.

- Ja, klart vi blir ferdig til tiden, sier sjefkonservator Urban Ullenius mens han viser vei gjennom tette stillaser inne i Storkyrkan i Stockholm.

NRK.no fikk besøke kirken eksklusivt før den offisielle pressevisning mandag, og fikk et innblikk i hva de 14 millioner svenske kronene har gjort med den mange hundre år gamle kirken, som ikke har vært rengjort på de siste 50 år.

Les også: Tusener feiret Victoria

Les også: SVT får kritikk for bryllupsfeber

Video Storkyrkan

SE VIDEO: Inne i kirken gjenstår det mye arbeid før det store bryllupet.

19. juni gifter kronprinsesse Victoria og Daniel Westling seg her i kirken, og da vil alt være i tipp topp stand.

Datoen for den store dagen er valgt med omhu, 19. juni 1976 giftet nemlig Dronning Silvia og Kong Carl Gustaf seg i den samme kirken.

Kronprinsesse Victoria og Daniel Westling

Kronprinsesse Victoria og Daniel Westling forlovet seg i fjor vinter. Bryllupsdatoen er satt til samme dag som kongen og dronningens bryllupsdag..

Foto: BOB STRONG / REUTERS
Storkyrkan i Stockholm

Storkyrkan ligger i Gamla Stan i Stockholm. Her står bryllupet 19. juni.

Foto: Anne-Cathrine Reuterdahl / NRK
Storkyrkan i Stockholm

«Sankt Göran och draken» er Storkyrkans stolthet.

Foto: Anne-Cathrine Reuterdahl / NRK

Brukte en måned på én skulptur

«Sankt Göran och draken» er Storkyrkans stolthet, og er ifølge Ullenius Skandinavias mest velbevarte middelalderske treskulptur i kollosalformat.

Sjefkonservatoren ga én bestemt person ansvaret for å rengjøre skulpturen, og den utvalgte ble konservator Boel Heckscher. Arbeidet tok en måned.

- Det var noe løs farge vi kunne feste med lim, og noe er retusjert. Det som var vanskelig med denne jobben er at man må være så forsiktig, fordi det er så gamle ting, sier Heckscher.

Jobben har hun utført balanserende på planker mange meter over steingulvet i kirken.

Tidenes største oppussing

På det meste det vært 22 konservatorer inne i kirken, og tilsammen over 40 arbeidere, malere, bygningsarbeidere og elektrikere.

- Det er på ingen måte bare det som synes som skal gjøres bedre. Gulvet slipes, romklangen og lyset justeres, bedres og moderniseres, sier Ullenius.

Han forteller at sølvalteret helt klart har vært det vanskeligste med dette arbeidet.

- Det er for det første laget av pæretre og ibenholt, og har tillegg rundt 650 håndlagede sølvdeler som skal pusses hver for seg og sette tilbake på plass igjen etterpå.

Kirken stelles i stand til bryllupet 19. juni, men Ullenius understreker at kirken skulle restaureres uansett.

Prislappen totalt er på rundt 14 millioner svenske kroner.

- Deler av restaureringen ble satt i gang for noen år siden, men det som nå er på gang er tidenes største av denne kirken, sier Ullenius.

Kirken ble stengt for oppussing 11. januar, og skal etter planen stå klar 1. mai. Fra 2. mai vil kirken være åpen for publikum.

SISTE NYTT

Siste nytt