NRK Meny
Normal

Presidentens seremoni - del 2

Barack Obama blir USAs 44. president når han avgir embetsløftet.

Statuen av Andrew Jackson utenfor Det hvite hus

En statue av Andrew Jackson er utenfor Det hvite hus.

Foto: KAREN BLEIER / AFP

President Andrew Jacksons innsettelse den 4. mars 1829, var den første av 35 som ble holdt på østsiden av Capitol.

Avbrutt av dårlig vær

Etter Jacksons andre innsettelsesseremoni, i 1833, som fant sted inne i rommet til Representantenes hus på grunn av dårlig helse og dårlig vær, ble alle presidenter fra Martin Van Buren i 1837 til Theodore Roosevelt i 1905 sverget inn på Capitols østside.

I 1909 ble William Howard Taft tvunget til å ha seremonien inne i senatsrommet på grunn av en kraftig snøstorm.

Ved århundreskiftet ble Kongressens forenede innsettelseskomité (JCCIC), dannet. Før det 20. århundre ble innsettelsesseremoniene ivaretatt av Senatet, men i 1901 - 100 år etter innsettelsen av president Thomas Jefferson - ble komiteen dannet for å utforme, planlegge og gjennomføre seremoniene ved Capitol.

Senator Marcus A. Hanna, en republikaner fra Ohio, ble JCCICs første formann, med ansvar for president William McKinleys andre innsettelse.

Utslitt etter andre verdenskrig

Den 4. mars 1913 ble Capitols østside atter benyttet til president Woodrow Wilson sin innsettelse.

Seremoniene ble holdt der frem til president Franklin Delano Roosevelts enestående fjerde innsettelse, den 20. januar 1945. Med et land og en president utslitt etter fire krigsår, valgte Roosevelt å ha en enkel seremoni i søylehallen på sørsiden av Det hvite hus.

I 1949 foregikk president Harry S Trumans innsettelse på Capitols østside igjen, der den innsettelsesseremoniene ble holdt til president Jimmy Carter ble innsatt i 1977.

Fra øst til vest

President Ronald Reagans innsettelse i 1981 var den første som ble holdt holdt på vestsiden av Capitol. For å senke bygningskostnadene og for at flere mennesker kunne komme å se på seremoniene, ble den tradisjonelle østsiden byttet ut.

Selv om president Reagans andre innsettelse, den 21. januar 1985, måtte holdes inne i rotunden i Capitol på grunn av det bitende kulden, ble innsettelsene av president ene George H.W. Bush i 1989, Bill Clinton i 1993 og 1997, og George W. Bush i 2001 og 2005 holdt på vestsiden av Capitol.

Se og: Presidentens seremoni del 1

Se og: Presidentens seremoni - del 3

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt