Tolv politimenn pågrepet mistenkt for demonstrantdrap i Kiev

Myndighetene i Ukraina opplyser torsdag at de har pågrepet tolv medlemmer av opprørspolitistyrken Berkut, mistenkt for å ha skutt og drept demonstranter i Kiev.

Skarpskyttere i Kiev.

Snikskyttere fra politiet beskyldes for å stå bak de fleste drapene under protestene i Kiev. Her er et bilde tatt av Radio Svoboda som viser opprørspoliti med skarpskyttergevær under demonstrasjonene i februar.

Foto: HANDOUT / Reuters

Riksadvokaten i Ukraina opplyser at en av de pågrepne var lederen for en avdeling i Berkut, som skal ha delt ut våpen til bruk mot demonstrantene.

– Tolv personer pågrepet, alle mistenkt for massedrap i gaten Institutska, sier en talsmann for den ukrainske riksadvokaten.

– Janukovitsj ga ordren

Over 100 mennesker ble drept, for det meste av snikskyttere fra politiet, i Kievs gater under demonstrasjonene som førte til at Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj ble avsatt. Styrker fra Berkut har for det meste blitt holdt ansvarlige for dødsfallene.

Under en pressekonferanse torsdag anklager Ukrainas fungerende innenriksminister Janukovitsj for å direkte ha gitt en «kriminell ordre» om å åpne ild mot demonstrantene i Kiev, melder nyhetsbyrået AFP.

– Janukovitsj ga den kriminelle ordren om å skyte på demonstranter den 18., 19., og 20. februar, sa Arsen Avakov til fremmøtte journalister.

Anklager russiske agenter

Avakov snakket også om pågripelsene av politimennene. Han viste en rekke bilder som illustrerte hvor politiets snikskyttere var plassert og hvor de skjøt fra. Ifølge innenriksministeren er flere av snikskyterne allerede identifisert.

Han tok også frem et spesifikt tilfelle under demonstrasjonene, hvor undersøkelser hadde stadfestet at åtte av de drepte den ene dagen hadde blitt truffet av kuler fra det samme våpenet.

Under den samme pressekonferansen beskyldte Ukrainas sikkerhetssjef Valentyn Nalivajtsjenko også russiske etterretningsagenter fra FSB for å direkte være innblandet i blodbadet i Kiev, melder BBC.

De skal ha sendt «tonnevis» med våpen og eksplosiver med fly til Ukraina.

FSB på sin side benekter torsdag at de på noen som helst måte var involvert i drapene og skytingene i Kiev i februar, ifølge AFP.

Artikkelen fortsetter under

En prest står ved en rekke lik i Kiev

LIKSTUE: Lobbyen i Hotel Ukraina i Kiev ble omgjort til likstue under demonstrasjonene.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

«Svart avdeling»

Institutska, som er en sidegate til Uavhengighetsplassen, var åsted for den verste volden i Ukraina siden uavhengigheten for 22 år siden. Gaten har nå blitt omdøpt til De Himmelske Hundres aveny – en referanse til dem som mistet livet.

Berkut-styrken ble oppløst i slutten av februar, få dager etter maktovertakelsen.

Ifølge den ukrainske riksadvokaten Oleh Makhnitskij har de pågrepne vært medlemmer av en spesialstyrke kalt «Svart avdeling».

– Politioffiserene i denne gruppen ble trent for å delta i spesialoperasjoner som også omfattet drap. De var under presidentens administrasjon, sier Makhnitskij.

ww

SISTE NYTT

Siste nytt