Må rømme det britiske parlamentet for første gang siden krigen

LONDON (NRK): Ikke siden nazistene bombet London under 2. verdenskrig har britiske politikere måttet forlate de historiske husene som utgjør Westminster palasset. Men nå er det i ferd med å falle fra hverandre.

Westminster Palace

Etter å ha vært i bruk i snart 150 år, er nå Westminster-palasset så falleferdig at politikerne må flytte ut mens det pusses opp.

Foto: Espen Aas / NRK

Det ikoniske Westminster-palasset ved Themsen i London sentrum er utvilsomt et av de mest fotograferte landemerkene i den britiske hovedstaden. Om få år må det stenges helt ned, forut for en seks år lang oppussing.

Lekkasjer, mus og vann

Dagens palass som huser både Underhuset der de folkevalgte til, og Overhuset hvor de utnevnte lordene og baronessene holder til, sto ferdig i 1870. Byggingen tok 30 år etter at det gamle palasset var blitt totalskadet i brann.

Kun det store midtpartiet, Westminster Hall overlevde. Det har til gjengjeld stått der siden 1099.

Det britiske underhuset

Debattene går livlig for seg i Underhuset, særlig når det er statsministerens spørretime. Fra 2022 må diskusjonene tas et annet sted.

Foto: UK Parliament via Reuters TV / Reuters

Siden har Westminster overlevd to verdenskriger og utallige terrortrusler. Under 2. verdenskrig måtte bygget evakueres på grunn av heftig bombardement, men i ettertid har politikere daglig gått ut og inn av de historiske portene.

Men mange års manglende vedlikehold har satt sine ødeleggende spor.

Taket lekker vann, dreneringen er fra Viktoria-tiden og tar ikke unna vann godt nok, noe som fører til oversvømmelser i kjelleren, i tillegg har palasset problem med mus.

Det finnes egen tjeneste der ansatte melder fra når de ser mus i bygningen.

Big Ben på hell

Det 98 meter høye klokketårnet som huser Big Ben fotograferes av tusenvis av turister daglig, sekker ned i grunnen. I følge offentlige rapporter heller Elizabeth-tårnet fra 1859 med 46 centimeter.

London

Verdens mest berømte klokketårn siger, og heller nå 46 cm.

Foto: Janis Smits / Colourbox

Sandsteinen som er brukt i bygget er mange steder i ferd med å smuldre opp, i tillegg til at forurensing fra Londons mange biler også får deler av fasaden til å smuldre opp.

Heissystemene inne i bygget er eldgamle, den eldste har vært i drift siden 1893. Bygget sto ferdig lenge før både telefoner og data var dagligdags, og de mange kilometerne med kabler som er lagt rundt i gangene må ofte repareres.

Enorm regning

Det har vært laget mange mulige scenarier i 14 måneder for å løse de enorme vedlikeholdsoppgavene i Westminster. Mange av de folkevalgte har vært svært kritiske til å måtte flytte ut, men i en rapport fra restaureringskomiteen i parlamentet i dag, konkluderes det med at det må skje - hvis ikke får det «katastrofale konsekvenser».

Slik det ligger an nå, må alle ut av husene i en seks års periode fra 2022, mens reparasjonene pågår. Regningen vil trolig komme på over 40 milliarder kroner.

Medlemmene av underhuset vil trolig bli flyttet til Helsedepartementet som ligger noen minutters gange unna, mens Overhuset vil flytte inn i kongresshallen Queen Elizabeth II Conference senter, også den rett i nærheten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt