Tiltalt for å ha skutt og drept innvandrere – krever frifinnelse

Peter Mangs er tiltalt for tre drap og tolv drapsforsøk – de aller fleste mot innvandrere i Malmø. Tirsdag ble rettssaken avsluttet med forsvarerens prosedyre.

Peter Mangs

Den mistenkte serieskytteren Peter Mangs i rettssalen i Malmø.

Foto: Lars Pehrson / NTB scanpix

Kjell Pihlstrøm i Sverige
Foto: NRK

Forsvareren vil ha Peter Mangs frifunnet fordi han mener bevisene ikke holder, mens aktoratet krever Mangs dømt til livsvarig fengsel.

På rettssakens siste dag gjorde Peter Mangs forsvarer, advokat Douglas Norking, et nærmest desperat forsøk på å undergrave de bevisene aktoratet la fram i går og som mange eksperter mener holder for å få Mangs dømt etter tiltalen.

– Ikke bundet til drapsstedene

Men advokat Douglas Norking mente at det verken finnes fingeravtrykk eller DNA som kan binde Peter Mangs til noen av drapene eller drapsforsøkene han er tiltalt for.

Dessuten avviste forsvareren helt de våpentekniske bevis som aktoratet har lagt fram på grunnlag av analyser ved det svenske kriminaltekniske laboratoriet i Linköping.

Aktoratet hevder bevisene er sterke

Konklusjonene derfra slår fast at både kuler og tomhylser på drapsstedene stammer fra Peter Mangs våpen.

Aktoratet la i sin prosedyre dessuten stor vekt på at en nøkkel til leiligheten til ett av ofrene er funnet hjemme hos Peter Mangs, der politiet også beslagla diverse maskeringer og en skuddsikker vest.

Aktor, statsadvokat Håkan Larsson trakk også fram at Peter Mangs selv overfor venner har tilstått at det er han som har stått bak de grufulle drapene og drapsforsøkene i Malmø mellom 2003 og 2010.

– Rasistiske motiv

Den andre aktor, statsadvokat Solveig Wollstad, hevdet at det ikke kan herske tvil om at det har ligger rasistiske motiver
bak ugjerningene. Hele 13 av de 15 ofrene har vært innvandrere.

– Peter Mangs har handlet kaldt og kynisk. Han hadde som sin åpenbare hensikt å skyte innvandrere. Det gjorde Malmø til en skrekkens by i flere år, sa statsadvokaten.

Dom om halvannen måned

Fredag skal retten ta stilling til om Peter Mangs er skyldig eller ikke. Hvis han blir funnet skyldig, skal Mangs gjennomgå en rettspsykiatrisk undersøkelse. Den vil ta minst fire uker. Først deretter kan retten ta stilling til hvilken straff Mangs eventuelt skal få.

Det betyr at dommen ikke vil være klar før i slutten av august eller begynnelsen av september.

SISTE NYTT

Siste nytt