Paven frykter et splittet Europa

Pave Frans ber EU-lederne om å kjempe for felles verdier. I sin «Europa-tale» i Vatikanet i dag uttrykte han stor bekymring for splittelsen på vårt kontinent.

«Re-thinking Europe» – nye tanker om Europa – heter konferansen, som samlet 350 deltakere fra hele verden – blant dem ledende representanter for EU-kommisjonen og Europaparlamentet.

I sin «Europa-tale» sa pave Frans at EU ikke evner å opptre som et fellesskap, med felles verdier, men er mer opptatt av å forholde seg til interessegrupper som kjemper for sine snevre interesser.

Catalonia og populisme

Paven bekymret for Europa

EU-topper og sentrale kirkeledere deltok i dagens konferanse i Vatikanet.

Foto: Andrew Medichini / AP

Paven navnga ingen land, grupper eller politiske partier, men hans tale hadde åpenbart adresse til den dramatiske utviklingen i Europa det siste drøye året.

Brexit, høyrepopulisme i Tyskland og sentral/Øst-Europa, og nå sist: Krisa i Catalonia, er bakteppet for dagens konferanse i Vatikanet, og paven uttrykte stor bekymring for utviklingen:

– I mange land ser vi at ekstremister og populister finner fruktbar grunn. De er kun opptatt av å få frem sitt politiske budskap – uten å tilby konstruktive politiske løsninger, sa pave Frans.

Catalonia vedtar uavhengighet

– Dialogen drukner i krav fra begge siden, sa paven i sin "Europa-tale" i Vatikanet i dag. Han nevnte ikke konflikten i Catalonia ved navn, men adressen var klar.

Foto: PAU BARRENA / AFP

– Politikerne svikter

Pave Frans har ved en rekke anledninger kritisert utviklingen i det rike Europa. Han har snakket om en økende materialisme og om fraværet av åndelige verdier.

I dagens tale i Vatikanet sa han at europeisk politikk er blitt en arena for sammenstøt mellom stridende parter, der dialogen drukner i krav fra begge sider:

– Det viktige for politikerne er ikke lenger folks felles gode, og stadig flere europeere innser dette, sa paven.

Brenne broer – bygge murer

Demo mot tyske høyrenasjonale

For første gang er en større gruppe av høyrenasjonale kommet inn i den tyske nasjonalforsamlingen, og folk i Berlin demonstrerer mot partiet Alternativ for Tyskland.

Foto: STEFFI LOOS / AFP

– Vi ser en Europeisk Union som er uten evne til å ivareta sin viktigste oppgave: å være et fellesskap for sine medlemmer, sa pave Frans i sin "Europa-tale".

Og han advarte mot en utvikling der nasjonalistiske ideer erstatter de store visjonene til det europeiske fellesskapets grunnleggere.

– Vi ser at broer brennes og murer bygges i dagens Europa, sa Frans i Vatikanet i dag.

SISTE NYTT

Siste nytt