- Antagelig kortslutning om bord

Et passasjerfly som er savnet, fikk trolig kortslutning i det elektriske systemet etter å ha blitt truffet av lyn, melder Air France.

Air France Airbus A330
Foto: OFF / AFP

Flight AF447 var på vei inn i et stormfullt område da det ble sendt en automatisk melding om feil i det elektriske systemet, bekrefter flyselskapet Air France.

Flyet med 228 personer om bord skulle ha landet i Paris klokken 11.10 norsk tid.

Uklart om nordmenn

Det er fortsatt uklart om det befant seg nordmenn om bord på det savnede flyet, opplyser Utenriksdepartementet til NRK.no.

Den norske ambassaden i Paris undersøker nå om det kan være nordmenn om bord på flyet, men klokken 16.00 foreligger det fremdeles ikke passasjerlister hos norske myndigheter. Passasjerene skal i hovedsak være franske, men også italienske og tyske statsborgere var om bord.

Det er 126 menn, 82 kvinner syv barn og et spedbarn blant passasjerene.

Det kom en automatisk melding fra flyet om feil i det elektriske systemet før kontakten ble brutt og mye tyder på at det har vært en kortslutning i anlegget.

Vi må forberede oss på det verste, flyet ville til nå ha gått tom for drivstoffreservene

Jean-Louis Borloo, fransk energi- og miljøminister. / Fransk minister
Ankomsthallen på flyplassen Charles de Gaulle

Ankomsthallen på flyplassen Charles de Gaulle mandag ettermiddag.

Foto: BOB EDME / AP

Det brasilianske flyvåpenet sier den siste kontakten med flyet var klokken 01.33 GMT. Air France melder at den automatiske meldingen ble sendt fra flyet 02.14 GMT.

- Air France talsmenn sier det ikke er noe håp igjen. Men de vet ikke hva som har skjedd. Pårørende er flyttet til et annet sted, så ingen får snakke med dem, melder NRKs reporter Erik Aasheim. Han er i Charles de Gaulle-flyplassen i Paris.

Leteaksjoner er i gang

Flyvåpenet i Brasil er i gang med leteoperasjoner i området rundt øygruppen Fernando de Noronha. Øygruppen ligger rundt 350 kilometer fra kysten av Brasil mellom Sør-amerika og Afrika.

Det er 216 passasjerer og 12 personer i besetningen om bord i flyet som er en Airbus A330. Turen over Atlanterhavet skal normalt ta 11,5 timer.

Air France-flyet var ventet å lande i Paris klokken 09.10 GMT, kl. 11.10 norsk tid.

- Vi er veldig bekymret, flyet forsvant fra radaren for mange timer siden. Det kan være et transponder-problem, men det oppstår veldig sjelden, sier en talsmann.

Transponderen er en radiomottaker som automatisk sender flyets signatur tilbake.

Krisesenter i Paris

Flyplassledelsen har satt opp krisesenter på Charles de Gaulle-flyplassen i Paris. Her er det leger og psykologer som tar seg av slektninger av passasjerer og mannskap.

Air France er et datterselskap av Air France-KLM group og har 183 destinasjoner i 83 land på sine flyvninger. Selskapet har hovedkvarter i den franske hovedstaden Paris.

Kart flyrute
Foto: NRK

SISTE NYTT

Siste nytt