Norge støtter palestinerne i FN

Norge vil støtte palestinerne når de ber FNs hovedforsamling om å oppgradere dem til observatørstat, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Espen Barth Eide

– Vi er enige i det som står i teksten, derfor støtter vi forslaget, sier utenriksminister Espen Barth Eide til NRK.no.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Utenriksministeren sier innholdet i forslaget er slik at det er naturlig for Norge å støtte det.

– Den palestinske resolusjonen er balansert og konstruktiv. Den bygger på et akseptert språk og den slår fast at den nye palestinske staten ønsker å leve i fred ved siden av Israel, sier Eide til NRK

Eide sier Norge forslaget både på grunnlaget av det lange engasjementet med å få dannet en palestinsk stat, men også fordi man kjenner den endelige teksten i forlaget. Han trekker spesielt fram at forslaget ikke legger noen føringer på hvordan en forhandlingsløsning skal se ut, og at teksten er fri for tendensiøse formuleringer om Israel.

Ifølge Eide har Norge gitt palestinerne klare råd om hva teksten bør inneholde for å få en slik støtte og mener de er oppfylt.

Eide mener en observatørstatus kan gi en drivkraft til å få i gang forhandlinger og at summen av alt som har skjedd den siste tiden kan tvinge fram en prosess.

Observatører i FN har rett til å uttale seg på møter, men får ikke stemme over resolusjoner.

– Tror USA vil komme høyere på banen

– Jeg tror vi nå vil se et sterkere engasjement, også fra USAs side. Det er ingen hemmelighet at amerikanerne har vært skeptiske til at palestinerne går denne veien, men jeg ser for meg at mange europeiske land vil lande på det samme standpunktet som oss, sier Eide til NRK.

– De som tror på en fredelig løsning ser på det som en risiko at det nå kan være Hamas som har kommet sterkest ut av konflikten med israelerne. Det er et argument for at man ikke bør påføre den moderate fløyen med Mahmoud Abbas et nederlag. Og signalet vi får fra amerikanerne er at de skjønner at de må være mer på banen enn det de har vært, sier den norske utenriksministeren.

Eide tror at en 13–14 land i hovedforsamlingen vil støtte dette forslaget.

FNs hovedforsamling vedtok alt i 1974 at Palestina skulle ha observatørstatus, men ikke som stat. 131 av FNs 193 medlemsstater har i dag formelt anerkjent Palestina som en uavhengig stat.

Israel har truet med straffetiltak

Israel har truet med straffesanksjoner som å holde tilbake palestinske skatteinntekter og sågar styrte Abbas dersom FN-fremstøtet gjennomføres.

Israels ambassadør til Norge, Naim Araidi, kom før Norges holdning ble offisielt kjent med en klar advarsel om hva et palestinsk FN-fremstøt ville innebære:

– Resultatet vil bli katastrofalt. Hvis palestinerne og nordmennene ikke lenger føler seg forpliktet til Oslo-avtalen, betyr det Oslo-avtalens død, sa han til NTB.

Eide sier at reaksjoner som straffesanksjoner og trusselen om å styrte Abbas åpenbart ikke er lov.

– Israel samler inn penger som tilhører palestinerne, men de skal gis videre, hvis ikke er det rett og slett et tyveri. Og det å styrte Abbas fremstår for meg som en svært dårlig idé, det vil bare styrke Hamas og da får Israel det enda vanskeligere, sier utenriksministeren.

Flere land støtter

– Jeg er glad for å kunne fortelle at Danmark vil støtte palestinernes ønske om observatørstatus. Det sier den danske utenriksministeren Villy Søvndal i dag.

Han sier teksten i forslaget er moderat og at den understreker behovet for fredsforhandlinger og at det må forhandles fram en tostatsløsning, slik at palestinere og israelere kan leve side om side.

– I det siste har vi sett hvor galt det kan gå uten en politisk løsning, sier Søvndal.

Palestinerne får også støtte fra Spania.

– Vi tror dette vil være den mest hensiktsmessige løsningen for å oppnå fred, sier utenriksminister Jose Manuel Garcia-Margallo.

Frankrike har tidligere sagt at det palestinske forslaget kommer til å få deres støtte. Det har også Portugal, Sveits og Østerrike.

Det er ventet at Tyskland vil stemme mot, mens Storbritannia foreløpig ikke har bestemt seg, sier landets FN-ambassadør Lyall Grant til AFP.

Støtte i SV

Stortingsrepresentant Snorre Valen

– Hvis hovedforsamlingen sier ja, vil dette være et kraftig signal om at palestinerne har bred internasjonal støtte, mener Snorre Valen.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

– Norges ja til Palestina er et viktig skritt på vei mot en fri, palestinsk stat. Det er utrolig viktig for et innestengt folk å bli sett, og bli anerkjent. Dette handler om rettigheter, i en situasjon der palestinernes rettigheter blir systematisk
undergravet. Palestinerne må få være med der folkeretten skapes, diskuteres og sanksjoneres, sier SVs utenrikspolitiske talsperson Snorre Valen.

Han ser på regjeringens kunngjøring onsdag som en kjempeseier for SV, og som en seier for alle som støtter palestinernes frihet.

– Med dette plasserer Norge seg på rett side av historien, sier Valen.

SISTE NYTT

Siste nytt