NRK Meny
Normal

Sørkoreansk grensevakt drepte medsoldater

En sørkoreansk grensevakt er på flukt etter at han skal ha drept fem av sine medsoldater.

Sør-Korea skyting

En ambulanse kjører en av de skadde sørkoreanske soldatene til et militærsykehus i Gangneung.

Foto: NEWS1 / Reuters

En operasjon er satt i gang for å pågripe grensevakten.

– Han skjøt og drepte fem medsoldater, såret fem andre og flyktet deretter fra åstedet med både rifle og ammunisjon, sier en talsmann for det sørkoreanske forsvaret til AFP.

De fem sårede er brakt til sykehus, men tilstanden deres er ikke kjent.

Granat

Hva som utløste drapene er også uklart. Skytingen skjedde like etter klokken 14 norsk tid, på en utpost i Goseong like utenfor den demilitariserte sonen langs den sterkt befestede grensen mot Nord-Korea. Ingenting tyder på at nordkoreanske styrker var innblandet.

Det sørkoreanske forsvaret frykter soldaten i tillegg til skytevåpen også har en granat.

Siden Koreakrigen i perioden 1950 til 1953 endte med en våpenhvile og ikke noen fredsavtale, er de to landene formelt sett fortsatt i krig, og vaktholdet langs den 250 kilometer lange grensen er omfattende.

Mobbing

Mange av de sørkoreanske grensevaktene er unge soldater som avtjener sin obligatoriske verneplikt. Hæren har de siste årene jobbet målrettet for å forhindre mobbing av unge rekrutter, som tidligere har ført til både selvmord og skyteepisoder.

I 2011 skjøt og drepte en 19 år gammel soldat fire medsoldater øya Ganghwa nær grensen mot nord. Han prøvde deretter å ta sitt eget liv med en granat, men overlevde. I en lignende hendelse på en base nord for Seoul i 2005 ble åtte soldater drept og to såret av en vernepliktig 22-åring. Begge de to drapsmennene ble dømt til døden, men straffene ble ikke fullbyrdet.

Alle sørkoreanske menn som er i stand til det, må avtjene to års verneplikt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt