Hopp til innhold

Ønsket tettere kontakt med Libya

Statoils konsernsjef Helge Lund ivret for under et år siden for at norske myndigheter skulle ha tettere politisk kontakt med Libya.

Helge Lund

Helge Lund, konsernsjef i Statoil, skrev i juni i fjor et brev til norske myndigheter sammen med Yara og Jotun, der selskapene oppfordret til etablering av en ambassade i landet.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

I juni i fjor skrev Lund et brev til norske myndigheter sammen med Yara og Jotun, der selskapene oppfordret til etablering av en ambassade i landet.

John Peder Egenæs

– Gaddafi ble ikke en brutal diktator for én måned siden, fastslår John Peder Egenæs i Amnesty Norge.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Amnesty reagerer kraftig på henvendelsen fra selskapene:

– Gaddafi ble ikke en brutal diktator for én måned siden, da folket gjorde opprør. Han har vært en brutal diktator siden 1969, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge, til NRK.

– Positivt å være til stede

Pressetalsmann Bård Glad Pedersen i Statoil avviser at de har ansvar for å utøve et eventuelt politisk press, og overlater det til myndighetene.

– Vi mener at det er positivt med tilstedeværelse også fra norske myndigheter der norsk næringsliv har aktivitet, sier Pedersen til NRK.

– Vil ikke etableringen av en ambassade i Libya nettopp være en anerkjennelse av regimet?

– Det er opp til norske myndigheter å beslutte hvilken politikk Norge skal ha overfor Libya, det er ikke noe vi skal ta stilling til. Vårt ansvar er å opptre på en ryddig og skikkelig måte, mener Pedersen.

UD sa nei

Statssekretær Espen Barth Eide.

UD sa nei til å opprette en ambassade i Libya, ifølge statssekretær Espen Barth Eide.

Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

Utenriksdepartementet sa nei til å opprette en ambassade i Libya, ifølge statssekretær Espen Barth Eide (Ap).

– Men vi har ikke motsatt oss at disse sentrale næringslivsaktørene har engasjert seg i Libya, sier statssekretæren til NRK.

– Det gjorde de altså i likhet med svært mange andre internasjonale aktører som kom til Libya, enten tilbake eller for første gang, i den perioden vi nå snakker om, forklarer han.

Ifølge statssekretæren etablerte aktørene seg fordi de trodde Libya var i endring.

– De var i den tro at Libya var på vei i en mer positiv retning enn det landet vi kjente på 1990-tallet, sier Eide.

SISTE NYTT

Siste nytt