Oljesøl kan være fra fly

Fly fra Vietnams flyvåpen har oppdaget to flak med oljesøl i Sør-Kinahavet som kan være fra det savnede flyet til Malaysia Airlines.

Oljesøl i havet utenfor kysten av Vietnam

Oljesøl i havet utenfor kysten av Vietnam.

Foto: STRINGER / Reuters

Oljesølet ble observert 150 kilometer fra øya Thou Chu og et annet 190 kilometer fra det sørligste punktet på Vietnams fastland.

Pilotene på militærflyet skal også ha sett en søyle med røyk.

Oljeflakene skal ha vært henholdsvis rundt 10 og 15 kilometer lange og fløt 500 meter fra hverandre.

– Oljesølet var mistenkelig, men flyet kunne ikke fly lavere. Vi vet ikke hvor oljeflakene stammer fra, så vi sender vi sender både kystvaktfartøy og marinefartøy til området. De har mellom 3-4 timers seilingstid, opplyser Vietnams visetransportminister Pham Quy Chu til nyhetsbyrået Reuters.

Leter intenst

Vietnam, Malaysia, Singapore og Filippinene har satt i gang en felles leteaksjon etter det savnede passasjerflyet.

Flight MH370 fra Malaysia Airlines var på vei fra Kuala Lumpur i Malaysia til Beijing i Kina, en flytur som normalt tar seks timer. Flyet tok av rett over klokken 24.00 lokal tid natt til lørdag og skulle være fremme klokken 06.30 i Beijing.

Den siste kontakten med flyet skal ha funnet sted klokken 01.30 lokal tid, over området hvor Sør-Kinahavet møter Thailand-golfen.

Ifølge vietnamesiske myndigheter forsvant flyet fra radaren ett minutt før det skulle over i vietnamesisk luftrom. Det forteller hærens talsmann Vo Van Tuan i en offisiell uttalelse.

I tillegg bekrefter sjefen for landets sivile luftfart at ingen av deres flygeledere kom i kontakt med flyet.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Anders Magnus om det savnede Malaysian Airlines-flyet.

Utvider leteområdet

Vietnam sendte, da det var sannsynlig at noe hadde skjedd, ut marinefartøyer og fly for å lete i et 11.200 kvadratkilometer stort område.

Det samme gjorde Malaysia, hvor 15 fly og 9 skip deltar i leteaksjonen.

Fiskere i området er av vietnamesiske myndigheter bedt om å melde fra dersom de ser tegn til det savnede flyet.

Også Singapore og Filippinene bidrar med letemannskap, fly og fartøy. Det samme gjør Kina. Også USA har stilt militære fly til disposisjon.

Området i Sør-Kinahavet hvor det nå letes i er normalt et havområde med store politiske spenninger om hvem som har rett til området. Maktkampen mellom landene og deres militære har gitt seg utslag i mindre sammenstøt og harde verbale disputter. Konflikten er nå midlertidig lagt til side under søket etter det savnede Malaysian Airlines-flyet.

Malaysias statsminister Najib Razak opplyste vel en time før oljesølet ble observert at letingen i havområdet som ligger mellom Malaysia og den sørlige kysten av Vietnam intensiveres og leteområdet utvides.

Ifølge Razak vil letingen pågå så lenge det er behov.

På grunn av mørket så er letingen i dag, lørdag, mer eller mindre avsluttet, men den gjenopptas så raskt dagslyset vender tilbake søndag.

Malaysias statsminister Najib Razak

Malaysias statsminister Najib Razak på vei inn til pårørendeområdet på flyplassen i Kuala Lumpur.

Foto: SAMSUL SAID / Reuters

Ingen nødmeldinger

Malaysia Airlines sin toppsjef Ahmad Jauhari Yahya opplyser at det ikke er noen tegn til at flyet har sendt ut nødsignaler eller at pilotene forsøkte å rapportere inn problemer. Han sier at flyforholdene også var fine på grunn av pent vær.

Flyet har normalt ikke drivstoff nok til å klare mange ekstra timer i lufta, skulle pilotene måtte avvike fra normal rute.

Yahya sier at uansett hva som har hendt flyet, så må det ha hendt plutselig, med et katastrofalt utfall.

Han sier videre at tankene til selskapet først og fremst er hos familiene til de savnede passasjerene og besetningen og at de skal gjøre alt de kan sammen med ulike myndigheter for å finne det savnede flyet og ikke minst finne ut hva som har skjedd.

Malaysia Airlines er ett av Asias største flyselskap, og er kjent for å ha gode sikkerhetsrutiner og få uhell.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ankomstskjermen i Bejing

På flyplassen i Beijing fikk Malaysian Airlines-flighten status som 'kansellert' på informasjonstavlene, etter at det i seks timer hadde stått 'forsinket'.

Foto: MARK RALSTON / Afp

Flest kinesiske passasjerer

Ifølge Malaysia Airlines var det 227 passasjerer fra 14 forskjellige land og et mannskap på 12 om bord.

152 skal være kinesere, 38 malaysiere, 7 indonesiere, 6 australiere, 5 indere, franskmenn og 3 amerikanere. Det er også meldt om passasjerer fra Taiwan, New Zealand, Canada, Ukraina, Russland og Nederland.

Det amerikanske utenriksdepartementet bekrefter at 3 amerikanere er savnet.

Ingen nordmenn er registrert på passasjerlistene.

SISTE NYTT

Siste nytt